Υπουργική διάσκεψη για την επίλυση των προβλημάτων των προσφύγων και των εκτοπισμένων ατόμων στα δυτικά Βαλκάνια διεξάγεται, σήμερα, στο Βελιγράδι. Στη διάσκεψη με θέμα "Βιώσιμες λύσεις για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους" λαμβάνουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Σβεν Αλκαλάι, της Κροατίας Γκόραν Γιαντρόκοβιτς και του Μαυροβουνίου Μίλαν Ρότσεν.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στην περιφερειακή συνάντηση είναι, επίσης, ο ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντέιβιντ Ρόμπινσον, ο διευθυντής του γραφείου του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη Πολ Φριτς, ο διευθυντής του συντονιστικού σώματος για τη μετανάστευση και το άσυλο του Συμβουλίου της Ευρώπης Μάρκους Γέγκερ και ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ίμρε Τάραφας.

Στη διάσκεψη θα υιοθετηθεί υπουργική διακήρυξη, με την οποία θα ολοκληρωθεί η επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν τους πρόσφυγες και θα επιβεβαιωθούν οι υποχρεώσεις των χωρών της περιοχής για συνέχιση των προσπαθειών σε εθνικό επίπεδο.

Ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε ενόψει της διάσκεψης διεμήνυσε ότι η επίλυση των προβλημάτων των προσφύγων είναι σημαντικό βήμα προς τη συμφιλίωση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

«Το πρόβλημα των προσφύγων είναι ένα από δυσκολότερα ζητήματα που έχουν άμεση επίδραση στη ζωή των περισσότερων ανθρώπων στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Φίλε.

Η διαδικασία επίλυσης του ζητήματος των προσφύγων που ξεκίνησε με τη Διακήρυξη του 2005, που υιοθετήθηκε στο Σαράγεβο, δεν θα επιφέρει μόνον αλλαγές προς το καλύτερο στις ζωές χιλιάδων προσφύγων, αλλά θα αποδείξει τι μπορούν να επιτύχουν οι κυβερνήσεις, αν συνεργάζονται, σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

«Η διακήρυξη του Σαράγεβο έχει στόχο την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους στη διάρκεια των συγκρούσεων 1991-1995 στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας και αφορά τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, την Κροατία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για τη Διεύρυνση.

Ο κ. Φίλερ θα μιλήσει στους συμμετέχοντες στη συνάντηση και θα παραστεί στην υπογραφή της υπουργικής διακήρυξης, συστατικό τμήμα της οποίας είναι το κοινό πρόγραμμα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων που πλήττονται περισσότερο.

Την άνοιξη του 2012 αναμένεται να διοργανωθεί στο Σαράγεβο, διάσκεψη δωρητών με στόχο την εξασφάλιση διεθνούς οικονομικής στήριξης και πόρων για το πρόγραμμα βελτίωσης της κατάστασης των πιο ευπαθών προσφύγων.

Εκπρόσωποι 100 οργανώσεων προσφύγων στο τέλος Οκτωβρίου ζήτησαν τροποποιήσεις στο σχέδιο κοινής διακήρυξης που θα υιοθετηθεί σήμερα, επειδή, όπως υποστηρίζουν, δεν εμπεριέχει αναφορά σε επιστροφή των περιουσιών των προσφύγων που έχουν κατασχεθεί.