Ο πρώην στρατιωτικός αρχηγός της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, ο Χαβιέρ Γκαρσία Γκαζτέλου, ο επιλεγόμενος "Τσαπότε", καταδικάσθηκε σήμερα σε κάθειρξη 105 ετών από την ισπανική δικαιοσύνη για τη δολοφονία, το Φεβρουάριο του 2000, ενός σοσιαλιστή ηγέτη, του Φερνάντο Μπουέσα, και του σωματοφύλακά του. Ο Χαβιέρ Γκαρσία Γκαζτέλου συνελήφθη το 2001 στη Γαλλία. Οι γαλλικές αρχές τον παρέδωσαν στην ισπανική δικαιοσύνη το Δεκέμβριο του 2007, αφού είχε ήδη καταδικαστεί σε βαριές ποινές για πολλές δολοφονίες.

Ο Φερνάντο Μπουέσα, σοσιαλιστής βουλευτής του περιφερειακού κοινοβουλίου, και ο σωματοφύλακάς του Χόρχε Ντίεθ σκοτώθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Βιτόρια (Χώρα των Βάσκων) στις 22 Φεβρουαρίου 2000. Από την επίθεση είχαν επίσης τραυματισθεί δύο άνθρωποι.

Η καταδίκη αυτή είναι η πρώτη μετά την ανακοίνωση, στις 20 Οκτωβρίου, από την ένοπλη οργάνωση ότι βάζει τέλος σε περισσότερα από 40 χρόνια ένοπλου αγώνα για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων.

Ο Τσαπότε είχε ήδη καταδικαστεί το Δεκέμβριο του 2006 σε κάθειρξη 30 ετών για τη δολοφονία, το 1995, του πρώην προέδρου του δεξιού Λαϊκού Κόμματος της επαρχίας Γκουϊπουσκόα (Χώρα των Βάσκων) Γκρεγκόριο Ορντόνιεθ.

Το Σεπτέμβριο του 2006 είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 26 ετών για το φόνο, το 1994, ενός αστυνομικού στο Σαν Σεμπαστιάν.

Τον Ιούλιο του 2006, είχε καταδικαστεί σε δύο ακόμη ποινές, 82 ετών για τη δολοφονία το 1996 του σοσιαλιστή ηγέτη Φερνάντο Μουχίκα και 18 ετών για μια επίθεση το 2000 εναντίον μιας ντισκοτέκ στη Χώρα των Βάσκων, κατά την οποία δεν υπήρξαν θύματα. 

Στις 30 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 50 ετών για την απαγωγή και τη δολοφονία, το 1997, του δημοτικού συμβούλου του Λαϊκού Κόμματος Μιγκέλ Άνχελ Μπλάνκο, η οποία είχε προκαλέσει τεράστια αγανάκτηση στην Ισπανία