Την πρόθεση του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί εξέφρασε ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, λίγες ώρες μετά την "ήττα" του στην κρίσιμη ψηφοφορία για τον ισολογισμό του 2010. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, βασιζόμενα σε επίσημο ανακοινωθέν της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αυτό που συμφώνησε ο ιταλός πρωθυπουργός κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, είναι ότι θα παραιτηθεί μετά την ψήφιση του νόμου οικονομικής σταθερότητας, ο οποίος θα προσαρμοστεί στον προϋπολογισμό.

Πρόκειται για το νόμο που περιέχει μέρος των υποδείξεων των Βρυξελλών. Κάτι που σημαίνει ότι ο Καβαλιέρε ελπίζει να λάβει, περίπου σε μια εβδομάδα, τουλάχιστον ψήφο εμπιστοσύνης από την Γερουσία, έχοντας χάσει την πλειοψηφία στην βουλή. Είναι προφανές, ότι ο Μπερλουσκόνι, μετά την παραίτησή του, θα ζητήσει πρόωρες εκλογές.

Ήττα στη βουλή

Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στην ψηφοφορία για τον ισολογισμό του Δημοσίου το 2010, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι ενδέχεται ο πρωθυπουργός να αναγκαστεί να παραιτηθεί.Το νομοσχέδιο έλαβε 308 ψήφους στην βουλή που απαριθμεί 630 μέλη, με τον αριθμό των 316 να είναι ο επιθυμητός. Από την ψηφοφορία απείχαν 321 βουλευτές.

Ο ισολογισμός πέρασε καθώς απείχε σύσσωμη η αντιπολίτευση, εν τούτοις η ψηφοφορία είχε εκ των προτέρων μετατραπεί σε "κρας τεστ" για το ποιοι βουλευτές στηρίζουν τον κεντροδεξιό συνασπισμό.

Οι πρώτες αντιδράσεις 

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ιταλική βουλή αποτελεί βαριά ήττα για τον ιταλό πρωθυπουργό, σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές.

"Μια ήττα πολύ βαρύτερη από τις προβλέψεις" υπήρξε το αποτέλεσμα για τον πολιτικό αναλυτή της εφημερίδας Κοριέρε Ντέλα Σέρα, Στέφανο Φόλι. Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο ιταλός πρωθυπουργός συνεδρίασε με τον ηγέτη της Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, και τον υπουργό εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι. "Υπάρχει ένα πρόβλημα με τους αριθμούς, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε", φέρεται να τους είπε.

Μένει τώρα να διαπιστωθεί αν ο ιταλός πρωθυπουργός θα αποφασίσει να μεταβεί στο μέγαρο Κυρηνάλιο για συνάντηση με τον ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Δεν αποκλείεται να αναλάβει πρωτοβουλία και ο ίδιος ο Ναπολιτάνο, καλώντας τον μεγιστάνα-πρωθυπουργό, σε συνάντηση.

"Περιμέναμε άλλες αριθμητικές ισορροπίες. Λαμβάνουμε υπόψη μας το αποτέλεσμα της ψήφου της βουλής και θα αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε", δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Αλτέρο Ματεόλι. 

Ο κεντροδεξιός βουλευτής Αντόνιο Μαρτίνο τόνισε ότι "ο Μπερλουσκόνι δεν είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί και αξίζει, σίγουρα, να τελειώσει την πολιτική του καριέρα με καλύτερο τρόπο, χωρίς να ντροπιαστεί". Ο υπουργός άμυνας, Ινιάτσιο Λα Ρούσα, υπογράμμισε πως "είναι βέβαιος ότι μετά ψήφο αυτή, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο".

Ο ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψήφου ζήτησε από τον Μπερλουσκόνι "να αναθέσει την λύση στον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, διότι η κυβέρνησή του δεν είναι σε θέση να σηκώσει το βάρος της κατάστασης".

Παραίτηση ζήτησε ο Μπόσι

Ο σύμμαχος του ιταλού πρωθυπουργού, ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι, λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, κάλεσε τον ιταλό πρωθυπουργό να παραιτηθεί υποκύπτοντας στις έντονες πολιτικές πιέσεις καθώς και στις πιέσεις των αγορών.

"Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό να αποχωρήσει", είπε ο Μπόσι στους δημοσιογράφους στη βουλή λίγη ώρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία. Ο Μπόσι συναντήθηκε με τον Μπερλουσκόνι αργά χθες.

Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά υποστήριξε εξάλλου ότι ο Μπερλουσκόνι πρέπει να αντικατασταθεί από τον γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος Λαός της Ελευθερίας, Αντζελίνο Αλφάνο.


Σχετικό θέμα: Εισιτήριο χωρίς επιστροφή για τον Μπερλουσκόνι από τη Ryanair