"Σοβαρές ανησυχίες" εξέφρασε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για το στρατιωτικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, αναφέρει εμπιστευτική έκθεση της υπηρεσίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. "Η υπηρεσία έχει σοβαρές ανησυχίες που αφορούν μία πιθανή στρατιωτική διάσταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος" αναφέρει η ΙΑΕΑ στο έγγραφό της, σημειώνοντας ότι βασίζεται σε "αξιόπιστες" πληροφορίες που δείχνουν ότι το "Ιράν έχει προχωρήσει σε δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανάπτυξη ενός πυρηνικού εκρηκτικού μηχανισμού".

Το νέο αυτό έγγραφο κομίζει καινούρια στοιχεία τα οποία φέρονται να καταδεικνύουν τις προσπάθειες του Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, καθώς και την πραγματοποίηση ερευνών και δοκιμών που έχουν σχέση με αυτά τα όπλα.

Σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, πριν από το 2003, οι ενέργειες αυτές πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο ενός δομημένου προγράμματος και ορισμένες από τις δραστηριότητες αυτές είναι πιθανό να συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Η ΙΑΕΑ κάλεσε το Ιράν έρθει σε επαφή με την υπηρεσία "χωρίς καθυστέρηση" για να διασαφηνιστούν αυτές οι πληροφορίες. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αναμένεται να βασιστούν στην έκθεση της ΙΑΕΑ προκειμένου να πιέσουν για την επιβολή και νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία έκρινε σήμερα ότι η δημοσίευση κατά τις τελευταίες εβδομάδες των συμπερασμάτων της έκθεσης της ΙΑΕΑ τροφοδοτεί τις "εντάσεις" μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η "Μόσχα αισθάνεται έντονη απογοήτευση και έλλειψη κατανόησης, επειδή η έκθεση της ΙΑΕΑ σχετικά με το Ιράν, για την οποία πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί αυτές τις ημέρες, έχει μετατραπεί σε μια νέα πηγή αύξησης των εντάσεων γύρω από τα προβλήματα που σχετίζονται με τα πυρηνικά του Ιράν", σημειώνει το υπουργείο.

«Πολιτικά υποκινούμενη η έκθεση»

Το Ιράν απέρριψε την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) όπως μετέδωσε το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

"Η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας είναι ανισόρροπη, δεν είναι επαγγελματικού επιπέδου και είναι πολιτικά υποκινούμενη", δήλωσε ο Άλι Ασγάρ Σολτάνιεχ, εκπρόσωπος του Ιράν στην ΙΑΕΑ.

TAGS