Παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις πραγματοποίησε με επίσημη ανακοίνωση ο ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στην οποία τονίζει ότι «ή θα συσταθεί σύντομα μια νέα κυβέρνηση που, με την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, θα μπορέσει να λάβει κάθε περαιτέρω αναγκαία απόφαση, ή θα διαλυθεί η βουλή, για να αρχίσει αμέσως η προεκλογική περίοδος, η οποία θα πρέπει να διεξαχθεί σε χρονικά περιθώρια όσο γίνεται πιο περιορισμένα». Ο Ναπολιτάνο προσέθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα ως προς την απόφαση του πρωθυπουργού να υποβάλει παραίτηση», ενώ ο βασικής σημασίας νόμος οικονομικής σταθερότητας «θα εγκριθεί εντός ολίγων ημερών από το κοινοβούλιο». Ο Ναπολιτάνο κατέστησε ακόμη σαφές ότι «αν καταστεί αναγκαίο θα μπορέσουν να υιοθετηθούν νέα έκτακτα μέτρα». Το μήνυμα, λένε οι σχολιαστές, έχει παραλήπτες τους ευρωπαίους εταίρους και τις αγορές.

Απευθυνόμενος κυρίως προς τους Ιταλούς, επιχειρηματίες και πολιτικούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «πρέπει να ξανακερδίσουμε εμπιστοσύνη ως χώρα ώστε να σταματήσει η πίεση σε βάρος των ομολόγων του δημοσίου και των τραπεζών και να αποφύγουμε αρνητικές συνέπειες επί της εργασίας».

Κατά την εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, όλο και περισσότεροι βουλευτές και γερουσιαστές της κεντροδεξιάς εκφράζουν τα την αντίθεσή τους στο αίτημα του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι για άμεση προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ένας από τους επικεφαλής των «ανταρτών» της κυβερνητικής παράταξης, ο πρώην υπουργός Κλάουντιο Σκαγιόλα, συνάντησε σήμερα τους συνεργάτες του και άφησε να διαρρεύσει ότι επιθυμεί να επιλεγεί ο δρόμος που οδηγεί στην σύσταση νέας κυβέρνησης. Δεν αποκλείεται οι «απογοητευμένοι» μπερλουσκονικοί να προχωρήσουν στην δημιουργία αυτόνομης κοινοβουλευτικής ομάδας.