Το ποσοστό δημοφιλίας του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, αν και εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό, σημειώνει "κάποια άνοδο" σύμφωνα με πολλές σφυγμομετρήσεις που διεξήχθησαν στις αρχές Νοεμβρίου, οι οποίες "βλέπουν" τα αποτελέσματα της δράσης του Γάλλου προέδρου για την ελληνική κρίση με την ευκαιρία των ευρωπαϊκών συνόδων κορυφής και της G20.  Το Νοέμβριο, το ποσοστό αποδοχής του Νικολά Σαρκοζί αυξήθηκε από 32 σε 40%, σύμφωνα με τον πολιτικό παρατηρητήριο CSA-Les Echos που δημοσιεύτηκε σήμερα. 

Μια πλειοψηφία των Γάλλων, το 56%, εξακολουθεί να μην έχει "εμπιστοσύνη στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα", όμως το ποσοστό σημειώνει μείωση κατά εννέα μονάδες σε σχέση με τον Οκτώβριο. 

Σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου LH2 για το nouvelObs.com, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Δευτέρα, αυτή η δημοφιλία έχει κερδίσει πέντε μονάδες φθάνοντας το 37% τον Νοέμβριο, σε ένα μήνα. Οι αρνητικές απόψεις για τον Νικολά Σαρκοζί υποχωρούν από την πλευρά τους κατά 9 πόντους στο 55%. 

Η τηλεοπτική του ομιλία στις 27 Οκτωβρίου "και η διαχείρισή του σε συνεργασία με την Άνγκελα Μέρκελ της κρίσης του ελληνικού χρέους και κυρίως η εμπλοκή του και η σθεναρότητά του στην ευρωπαϊκή συμφωνία για τη διατήρηση της σταθερότητας της ζώνης του ευρώ, έχουν προφανώς πείσει μια μερίδα των Γάλλων και φέρνουν τους καρπούς τους", εκτιμά το Ινστιτούτο LH2. "Μετά από μια θεραπεία αποχής από τα μμε, οι τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, της 27ης Οκτωβρίου και της G20 με τον Μπαράκ Ομπάμα, ήταν επίσης σχετικά ευεργετικές", λέει το LH2. 

Μια άλλη δημοσκόπηση του "Ifop-Paris Match", που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, αναφέρει μια πιο μικρή αύξηση, ενός βαθμού με το 64% των Γάλλων να αποδοκιμάζει τη δράση του και το 36% να την εγκρίνει.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ