Ενας επιστήμονας από την πρώην Σοβιετική Ενωση, ειδικός στα πυρηνικά όπλα, διέψευσε ότι έδωσε στους Ιρανούς τεχνογνωσία για τους πυροκροτητές υψηλής ακριβείας, όπως εκείνοι που χρησιμοποιούνται για μια αλυσιδωτή πυρηνική αντίδραση, παρά τα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου ότι βοήθησε την Τεχεράνη να πλησιάσει στην κατασκευή ατομικής βόμβας, αναφέρει σήμερα ρωσική εφημερίδα. Η εφημερίδα Washington Post επικαλούμενη πληροφορίες των υπηρεσιών αντικατασκοπείας αναφέρει ότι ο επιστήμονας αυτός ονομάζεται Βιατσεσλάβ Ντανιλένκο και φέρεται ότι συνεργαζόταν με τους Ιρανούς για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Μια από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδα της Ρωσίας, η Kommersant, έγραψε ότι εντόπισε τον Ντανιλένκο, ο οποίος σήμερα είναι 76 ετών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ντανιλένκο εργάστηκε επί δεκαετίες σε ένα από τα μυστικά πυρηνικά ερευνητικά κέντρα της Ρωσίας, το οποίο επί Σοβιετικής Ενωσης ήταν γνωστό ως Chelyabinsk-70.

"Δεν είμαι πυρηνικός φυσικός και δεν είμαι ο ιδρυτής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος," φέρεται να δήλωσε ο Ντανιλένκο στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με την Kommersant, ο Ντανιλένκο ήταν ένας από τους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο στη δημιουργία νανοδιαμαντιών (δηλαδή μικροσκοπικών διαμαντιών) προϊόν συμβατικών εκρήξεων, τα οποία προορίζονται για διάφορες χρήσεις στον τεχνολογικό και ιατρικό τομέα.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο Ντανιλένκο εργάστηκε στο Πανρωσικό Επιστημονικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Τεχνικής Φυσικής, ένα μυστικό ερευνητικό κέντρο πυρηνικών όπλων στα Ουράλια Ορη, από τη δεκαετία του 50 ως τη συνταξιοδότησή του. Σύμφωνα με την Kommersant, εργάστηκε και στην ουκρανική εταιρία νανοδιαμαντιών Alit, από το 1992 ως το 1996.

Ο διευθυντής της εταιρίας Βλαντίμιρ Παντάλκο, δήλωσε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επικοινώνησαν μαζί του πολλές φορές στο παρελθόν ζητώντας του πληροφορίες για τον Ντανιλένκο.

"Τους είπα ότι τα νανοδιαμάντια δεν έχουν καμία σχέση με τα πυρηνικά όπλα. Ενδιαφέρονταν για τη δουλειά του Ντανιλένκο στο Ιράν," είπε ο Παντάλκο στην εφημερίδα. Ο Παντάλκο επιβεβαίωσε ότι ο Ντανιλένκο εργάστηκε στο Ιράν κατά το δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του ΄90, κυρίως στον τομέα των νανοδιαμαντιών.