Με καλό μάτι βλέπει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μια κυβέρνηση υπό τον πρώην ευρωπαίο επίτροπο, Μάριο Μόντι ο οποίος ορίστηκε ισόβιος γερουσιαστής από τον πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Αντιδρά η Λέγκα του Βορρά. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η δημόσια ραδιοφωνία της Ιταλίας RAI, ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπορεί να επισημοποιήσει τις επόμενες ώρες μια αλλαγή στάσης του ως προς την υποψηφιότητα του Μάριο Μόντι για την πρωθυπουργία σε ευρείας συμμετοχής κυβέρνηση. 

Όπως αναφέρουν οι παρατηρητές, ο Μπερλουσκόνι φοβάται ότι η χώρα του μπορεί να μην αντέξει τις συνεχείς πιέσεις των αγορών και στις επαφές του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο φέρεται να έχει θέσει και το θέμα "αξιοπρεπούς αποχώρησής" του από το πολιτικό σκηνικό.

"Η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με δύσκολα μονοπάτια. Η Ευρώπη περιμένει εκ μέρους ενός από τα ιδρυτικά της μέλη να αναλάβει τις ευθύνες του. Θα ανταποκριθούμε σ' αυτό το καθήκον" δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζiο Ναπολιτάνο.Μία πιθανή λύση για να αποφύγει ο Καβαλιέρε τη συνέχιση των δικαστικών του υποθέσεων είναι να οριστεί και ο ίδιος ισόβιος γερουσιαστής, όπως έγινε χθες βράδυ με τον Μάριο Μόντι.

"Κατάλληλο πρόσωπο" χαρακτήρισε τον Μόντι και ο πρόεδρος της Βουλής, Τζανφράνκο Φίνι και ικανό να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα. 

Ο εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το κόμμα της Λέγκας του Βορρά, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε κίνηση για να αντικατασταθεί ο Μπερλουσκόνι από τον πρώην επίτροπο της ΕΕ Μάριο Μόντι.

"Αν ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δώσει εντολή στον Μόντι να σχηματίσει κυβέρνηση, η Λέγκα του Βορρά θα μετακινηθεί στην αντιπολίτευση", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, ο οποίος εκπροσωπεί τη Λέγκα του Βορρά.

Παράλληλα, ο πρώην εισαγγελέας και επικεφαλής του κόμματος της "Ιταλίας των Αξιών", Αντόνιο Ντι Πιέτρο, τάχθηκε κατά μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών.