Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κουέλιου υπεραμύνθηκε σθεναρά σήμερα των στόχων της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής που θα αποτυπωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012, βεβαιώνοντας ότι παρά την παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία, η κυβέρνησή του είναι προσηλωμένη στη δανειακή σύμβαση των 78 δισ. ευρώ με ΔΝΤ και ΕΕ.
"Θα καταθέσουμε στο κοινοβούλιο μια πολύ απαιτητική δημοσιονομική πρόταση (για το 2012). . . με την οποία θα κατανείμουμε τα δημοσιονομικά βάρη σε όλους ανεξαιρέτως τους Πορτογάλους", δήλωσε σχετικά ο πορτογάλος πρωθυπουργός. Αναμένεται η ψηφοφορία γι' αυτόν τον προϋπολογισμό να διεξαχθεί την 30ή Νοεμβρίου στο πορτογαλικό κοινοβούλιο. 

Διαρρέει ήδη ένα "δείγμα γραφής" αυτού του προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι έχουν μηνιαίες απολαβές άνω των χιλίων ευρώ. 

Στον ιδιωτικό τομέα δεν προβλέπονται προς το παρόν μισθολογικές απώλειες, αλλά θεσπίζεται η ημερήσια αύξηση του ωραρίου κατά 30 λεπτά.

"Παρουσιάζουμε ρωμαλέο, ισοσκελισμένο, πραγματιστικό προϋπολογισμό του κράτους, που θα καθοδηγεί την εθνική οικονομία εν μέσω της κακοκαιρίας στο πεδίο της διεθνούς οικονομίας", επισήμανε ο κ. Κουέλιου.

Η δεξιά κυβέρνηση που ήλθε στην εξουσία μέσω πρόωρων βουλευτικών εκλογών την 5η Ιουνίου προβλέπει ότι το 2012 η πορτογαλική οικονομία θα συρρικνωθεί σε εφαρμογή της οικονομικής περιοριστικής πολιτικής σε ποσοστό 2,8%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει συρρίκνωση 3%. 

Παράλληλα το ποσοστό των ανέργων --σήμερα περίπου 12,5%-- του εργατικού δυναμικού, στα τέλη του 2012 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 13,4%.

Μία "γενική απεργία" είναι προγραμματισμένη στην Πορτογαλία την 24η τρέχοντος μηνός.