Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν τις δηλώσεις του Μάριο Μόντι, πιθανού νέου εντολοδόχου πρωθυπουργού της χώρας, σχετικά με τις επείγουσες μεταρρυθμίσεις που οι Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν αναγκαίες. Μιλώντας χθες στο Βερολίνο, ο Μόντι, τόνισε, μεταξύ άλλων: "πρέπει να δώσουμε νέα ώθηση στην ανάπτυξη, βάζοντας στην άκρη τα εμπόδια. Δεν υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων, σχετικά με το τι πρέπει να γίνει".

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Financial Times, ο πρώην επίτροπος της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισε, επίσης, ότι "στην Ιταλία πρέπει να γίνει τεράστια δουλειά, αφαιρώντας σταθερά προνόμια από συγκεκριμένες κατηγορίες".

Κατά την άποψη του νέου πιθανού ιταλού πρωθυπουργού "αν η χώρα του δεν είχε προσχωρήσει στο Ευρώ, θα είχε ήδη μια ιστορία δώδεκα ετών υψηλού πληθωρισμού, λιγότερη δημοσιονομική πειθαρχία και πιο περιορισμένο σεβασμό στις επόμενες γενιές".

Αναφερόμενος τέλος στη Γερμανία, ο Μάριο Μόντι τόνισε: "θα ήθελα να δω μια Γερμανία ακόμη καλύτερη από την σημερινή, με μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία, πιο μακροχρόνια συνοχή, η οποία σκέπτεται πιο μακροπρόθεσμα και επιδεικνύει περισσότερη υπομονή".