Ο νέος, ιδιαίτερα αυστηρός νόμος για τη μετανάστευση που έχει υιοθετήσει η πολιτεία της Αλαμπάμα είναι λάθος και έχει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις υπογραμμίζει ο Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη του σε ισπανόφωνα μέσα. «Είναι ένας κακός νόμος. Εξαιτίας αυτού τα παιδιά διστάζουν να πάνε στο σχολείο διότι φοβούνται ότι θα καταλήξουν στη φυλακή εξαιτίας του μεταναστευτικού καθεστώτος. Είναι λάθος», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως γράφει η ισπανόφωνη εφημερίδα της Καλιφόρνιας La Opinion.

Προσθέτει ότι «έχουμε ήδη δει τις συνέπειες αυτού του νόμου σε κάποιους τομείς και κολέγια, όπου το 20 με 25% των μαθητών δεν πηγαίνει πλέον στα μαθήματα».

Ο Ομπάμα επισήμανε ακόμα ότι η κυβέρνησή του φροντίζει ώστε οι διαδικασίες απέλασης, που έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ στη διάρκεια της θητείας του, να γίνονται «με τον πιο ανθρώπινο τρόπο».

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι σφοδρές αντιδράσεις είχε προκαλέσει ένας αντίστοιχα σκληρός νόμος από την Αριζόνα, νόμος που φαίνεται ότι άνοιξε το δρόμο για σκληρή νομοθεσία και σε άλλες πολιτείες. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ασκήσει έφεση κατά του νόμου που ισχύει από τις 28 Σεπτεμβρίου.

Πάντως, εφετείο μπλόκαρε στις 14 Οκτωβρίου κάποια άρθρα του νόμου, που είναι ο πιο σκληρός που έχει θεσπιστεί στις ΗΠΑ, όμως επικύρωσε το άρθρο σύμφωνα με το οποίο η αστυνομία μπορεί να συλλαμβάνει τους μετανάστες που υποπτεύεται ότι δεν έχουν χαρτιά.

Το εφετείο της Ατλάντα, της πολιτείας της Τζόρτζια, δεν επέτρεψε επίσης να ισχύσει το άρθρο που προέβλεπε ότι τα δημόσια σχολεία μπορούν να ελέγχουν το μεταναστευτικό καθεστώς των μαθητών τους και απαιτούσε από τους μετανάστες να φέρουν πάντα μαζί τους έγγραφα που αποδεικνύουν την ταυτότητά τους.

Η απόφαση αυτή πάντως ήρθε αργά για χιλιάδες μετανάστες χωρίς χαρτιά που έφυγαν ήδη για γειτονικές πολιτείες που έχουν λιγότερο αυστηρούς νόμους. Περίπου 130.000 παράνομοι μετανάστες ζούσαν στην Αλαμπάμα. Περίπου 11 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής ζουν στις ΗΠΑ.

Για το οικονομικό έτος 2011, που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, 397.000 μετανάστες απελάθηκαν από τις ΗΠΑ --ο αριθμός αποτελεί ρεκόρ--, ενώ σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών ARB αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που απελαύνονται.