Σε τροχιά συγκρότησης κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής υπό τον πρώην κοινοτικό επίτροπο Μάριο Μόντι φέρεται να βρίσκεται η Ιταλία με ορισμένες πληροφορίες να μιλούν για ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης ενδεχομένως και τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση Μόντι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ενδέχεται να υποστηριχθεί από τον κεντροδεξιό Λαό της Ελευθερίας (Pdl) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι -αν και υπάρχουν εσωτερικές εντάσεις-, το Δημοκρατικό Κόμμα και τον κεντρώο τρίτο πόλο. 

Επισπεύδονται, την ίδια στιγμή οι διαδικασίες έγκρισης του πακέτου οικονομικής σταθερότητας, που περικλείει τα μέτρα που απαιτούν οι Βρυξέλλες. Ο νόμος αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στη Γερουσία την Παρασκευή και θα ακολουθήσει πιθανότατα το Σάββατο η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Κατά τις τελευταίες πληροφορίες, ο Μάριο Μόντι μπορεί να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης την Δευτέρα, μετά τις καθοριστικές διαβουλεύσεις που θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Μοντι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας,Τζόρτζιο Ναπολιτάνο

Επισήμως, η συνομιλία, που διήρκεσε δυο ώρες, σχετίζεται με τον νέο θεσμικό ρόλο του ισόβιου γερουσιαστή. Οι παρατηρητές, όμως, σημειώνουν ότι, από την στιγμή που ο Μόντι θα λάβει, σύμφωνα με τις προβλέψεις, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ναπολιτάνο, η συνάντηση προσέφερε την ευκαιρία για εκτενείς αναφορές στην οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά μετέδωσαν τα μεσημβρινά δελτία ειδήσεων στην Ιταλία, το νέο κυβερνητικό σχήμα πρόκειται να αντιμετωπίσει πρώτα την αρνητική ή θετική κρίση των αγορών και κατόπιν εκείνη της Βουλής και της Γερουσίας.

Η κυβέρνηση Μόντι -πάντα με τα μέχρι τώρα δεδομένα- μπορεί να υποστηριχθεί από την κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι, ο οποίος δεν τάσσεται, πλέον υπέρ της λύσης των πρόωρων εκλογών, από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και τον κεντρώο τρίτο πόλεο.

Συνεχίζουν να εκφράζουν την αντίθεσή τους η Λέγκα του Βορρά, ο κεντροαριστερός πρώην εισαγγελέας Αντόνιο Ντι Πιέτρο, επικεφαλής του κόμματος Ιταλία των Αξιών, αλλά και ένα μέρος των βουλευτών του Μπερλουσκόνι με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών,Αλτέρο Ματεόλι. Ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί, όμως, να τους μεταπείσει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της νέας κυβέρνησης δεν θα είναι πολιτικοί, αλλά τεχνοκράτες με μόνη εξαίρεση πιθανώς το υπουργείο Εξωτερικών -ενδέχεται να το αναλάβει ο σοσιαλιστής Τζουλιάνο Αμάτο- και την συμμετοχή του Τζάνι Λέτα, στενού συνεργάτη και «άλτερ έγκο» του Μπερλουσκόνι και σημερινού υφυπουργού παρά την προεδρία της κυβέρνησης.

Πηγή: Tovima.gr