Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε σήμερα την απουσία ελευθερίας της έκφρασης και συνάθροισης στην Αίγυπτο, ενώ ζήτησε την απελευθέρωση όσων έχουν συλληφθεί γι' αυτό το λόγο και κυρίως του μπλόγκερ και ακτιβιστή Αλάα Αμπντελφάταχ. «Εκφράζουμε την ανησυχία μας γι' αυτό που μοιάζει να είναι μείωση του δημόσιου χώρου για την ελευθερία της έκφρασης και συνάθροισης», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας Ρούπερτ Κόλβιλ.

Ο Κόλβιλ επικαλέστηκε ένα νόμο σχετικά με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τον οποίο εφαρμόζουν οι αιγυπτιακές αρχές «για να ερευνούν τις οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις πηγές χρηματοδότησής τους». 

Ο ίδιος επέκρινε επίσης «τη στρατιωτική δίκη και τη φυλάκιση του μπλόγκερ και ακτιβιστή Αλάα Αμπντελφάταχ». 

Ο αιγύπτιος ακτιβιστής τέθηκε στα τέλη Οκτωβρίου υπό προσωρινή κράτηση για 15 ημέρες «για υποκίνηση σε βία» στη διάρκεια των διαδηλώσεων των κοπτών, που πραγματοποιήθηκαν στις 19 Οκτωβρίου στο Κάιρο. 

Σύμφωνα με μία οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο Αμπντελφάταχ αρνήθηκε να ανακριθεί από την στρατιωτική εισαγγελία καθώς ο στρατός φέρεται να εμπλέκεται στις συγκρούσεις. Τότε η εισαγγελία αποφάσισε να τον θέσει υπό προσωρινή κράτηση. 

 «Ζητάμε την απελευθέρωση του μπλόγκερ, αλλά και όλων όσοι έχουν συλληφθεί επειδή ασκούσαν τα βασικά τους δικαιώματα της ελευθερίας έκφρασης και συνάθροισης», υπογράμμισε ο Κόλβιλ.

Η Ύπατη Αρμοστεία ζητά επίσης «από τις προσωρινές αρχές της Αιγύπτου να εγγυηθούν το σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης, της συνάθροισης και του συνεταιρίζεσθαι», επισημαίνοντας ότι είναι "ιδιαίτερα κρίσιμες για τη διασφάλιση της ελεύθερης και αμερόληπτης διεξαγωγής των επερχόμενων εκλογών".

Εξάλλου, ο Κόλβιλ εξέφρασε τη λύπη του που δεν έχει αρθεί ακόμη στην Αίγυπτο η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν έχουν πάψει να γίνονται δίκες πολιτών σε στρατοδικεία. «Καλούμε τις αρχές να το κάνουν χωρίς καθυστέρηση», είπε.