Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις προσπάθειες για πλήρη ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη παρά την πρόσφατη αδυναμία συμφωνίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το σχετικό αίτημα δηλώνουν ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και άλλοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.
Υπενθυμίζεται ότι το παλαιστινιακό αίτημα για πλήρη ένταξη, το οποίο υπέβαλε ο Αμπάς στις 23 Σεπτεμβρίου, προσέκρουσε σε εμπόδια, καθώς η Επιτροπή Ένταξης δεν κατάφερε να εκδώσει μια ομόφωνη σύσταση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την ένταξη της Παλαιστίνης.

Οι Παλαιστίνιοι προτίμησαν επίσης να μη ζητήσουν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας όταν κατέστη σαφές ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για το σκοπό αυτό.

Από την Τυνησία όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Αμπάς τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι απέτυχαν αυτή τη φορά οι προσπάθειες για πλήρη ένταξη, η Παλαιστινιακή Αρχή θα συνεχίσει τις προσπάθειές της προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο διάλυσης της Παλαιστινιακής Αρχής εάν αποτύχουν οι προσπάθειες στον ΟΗΕ.

Αλλά και ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ Μάλκι, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν «ακόμα και για χιλιοστή φορά εάν χρειαστεί» μέχρις ότου ενταχθεί η Παλαιστίνη στον ΟΗΕ.

«Στόχος μας είναι η πλήρης ένταξη», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η χορήγηση του καθεστώτος του «κράτους παρατηρητή μη-μέλους» στον ΟΗΕ παραμένει ως επιλογή, την οποία οι Παλαιστίνιοι μπορούν να διεκδικήσουν οποιαδήποτε στιγμή και να το επιτύχουν, ωστόσο δεν είναι αυτός ο πρωταρχικός στόχος.