Ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υπέβαλε το βράδυ του Σαββάτου την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Ανοίγουν οι διαδικασίες για μεταβατική κυβέρνηση Μόντι, o oποίος συνομιλεί τηλεφωνικά με υποψηφίους υπουργούς. Ο ιταλός Πρόεδρος έκανε δεκτή με επιφύλαξη την παραίτηση, ενώ εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο Κυρηνάλιο, κατά την άφιξη του Μπερλουσκόνι, τον αμφισβήτησαν ηχηρά, σφυρίζοντας και φωνάζοντας "vergogna" (ντροπή), ενώ κατά την ανακοίνωση της παραίτησης από τα ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, ξέσπασαν σε χειροκρότημα.

Ο Τζανφράνκο Μάσια, επικεφαλής του "μόβ κινήματος", που είχε δημιουργηθεί με αίτημα την παραίτηση του "Καβαλιέρε", δήλωσε ότι "κατά το πέρασμα του αυτοκινήτου του Μπερλουσκόνι, πέταξε προς την κατεύθυνσή του, νομίσματα".

"Μια αυθόρμητη πράξη των πολιτών, την ημέρα κατά την οποία η χώρα μας ελευθερώνεται", πρόσθεσε ο Μάσια.

Σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ναπολιτάνο, ξεκινά τις διαβουλεύσεις με τους προέδρους βουλής, γερουσίας και τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις έξι το απόγευμα.

Το κόμμα του Μπερλουσκόνι, «Λαός της Ελευθερίας», εμφανίζεται να στηρίζει την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, υπό όρους, όπως να γίνει γνωστό, εκ των προτέρων, το πρόγραμμα της νέας κυβερνητικής ομάδας και να μην συμπεριληφθούν σε αυτό η επιβολή φόρου επί του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών και η αλλαγή του εκλογικού νόμου. 

Ωστόσο, ορισμένοι συνεργάτες και βουλευτές του Καβαλιέρε δεν επιθυμούν να στηρίξουν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών. Μάλιστα, η Λέγκα του Βορρά, επιμένει ότι η καταλληλότερη λύση είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.