Ο πρόεδρος του Περού Ογιάντα Ουμάλα δήλωσε χθες ότι ο αντιπρόεδρος Ομάρ Τσεχάδε "αποσύρθηκε" από το αξίωμά του λόγω κατηγοριών περί διαφθοράς που τον βαρύνουν, χωρίς να διευκρινίσει εάν παραιτήθηκε ή πήρε άδεια. Οι εισαγγελικές αρχές και το Κογκρέσο του Περού ερευνούν εάν και κατά πόσον ο Τσεχάδε, ένας από τους δύο αντιπροέδρους στη χώρα, ζήτησε από έναν αξιωματούχο της αστυνομίας να βοηθήσει τον αδελφό του να διώξει εργαζόμενους από μια συνεταιριστική φυτεία ζάχαρης προκειμένου να διευκολύνει μια εταιρία που επιδιώκει να την αποκτήσει.

"Για εμένα το ζήτημα έχει τελειώσει. Αποσύρθηκε. Είπαμε ότι το καλύτερο γι' αυτόν θα ήταν να αποχωρήσει και αυτό έκανε", είπε ο Ουμάλα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Comercio του Περού από τη Χαβάη, όπου συμμετείχε στη σύνοδο των χωρών Ασίας-Ειρηνικού.

Ερωτηθείς εάν ο Τσεχάδε υπέβαλε την παραίτησή του ο Ουμάλα απάντησε "το θέμα έχει κλείσει. Του ζητήθηκε να αποσυρθεί και το έκανε, και σήμερα δεν είναι μέρος της εκτελεστικής εξουσίας".

Στην πράξη ο πρόεδρος Ουμάλα δεν μπορεί να καθαιρέσει τον Τσεχάδε και οι δυνατότητές του να παρέμβει στην υπόθεση περιορίζονται από το Σύνταγμα του Περού, που ορίζει πως μόνον το Κογκρέσο μπορεί να απομακρύνει τον αντιπρόεδρο με μια διαδικασία αποπομπής του.

Ο Ουμάλα, κεντροαριστερός πρώην στρατιωτικός ο οποίος στην διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας υποσχόταν να καταπολεμήσει την διαφθορά, κάλεσε τον αντιπρόεδρο Τσεχάδε να παραιτηθεί στην διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής πριν από μια εβδομάδα.

Ο Τσεχάδε απάντησε εκδίδοντας μια ανακοίνωση στην οποία δήλωσε αθώος και αρνήθηκε να παραιτηθεί, υποσχόμενος ότι στην διάρκεια της έρευνας θα απόσχει από την άσκηση του μοναδικού ρόλου που προβλέπει το αξίωμά του--να αντικαθιστά τον πρόεδρο της χώρας όταν αυτός βρίσκεται εκτός Περού.

Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε ανούσια την χειρονομία του Τσεχάδε, καθώς η πρώτη αντιπρόεδρος, Μαρισόλ Εσπινόσα, αντικαθιστά τον Ουμάλα όταν ταξιδεύει. Οι δηλώσεις Ουμάλα σηματοδότησαν την πρώτη φορά που αντέδρασε στην κίνηση του Τσεχάδε. Πολιτικοί της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν "απογοητευτική" την αντίδραση του προέδρου και έκαναν λόγο περί "απάτης" από μέρους του Τσεχάδε, αφού δεν παραιτείται.

Το ποσοστό δημοτικότητας του Ουμάλα πριν από το ξέσπασμα του σκανδάλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos, ανερχόταν σε 62%--είναι ο πλέον δημοφιλής ηγέτης στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται νέα δημοσκόπηση από το ίδιο ινστιτούτο.