Ο «Σούπερ Μάριο» Μόντι -όπως είναι ήδη το παρατσούκλι του- έχει ξεκινήσει της διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας και αναζητά προσωπικότητες που θα στελεχώσουν τα υπουργεία.  Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρόεδρο, ο Μόντι κατέστησε σαφές ότι «οι φήμες που κυκλοφόρησαν, σχετικά με ονόματα υπουργών και το χρόνο που χρειάζεται για τη σύνθεση της κυβέρνησης στερούνται κάθε βάσης».   

Όσο για το χρονικό διάστημα «θα είναι το πιο περιορισμένο δυνατό, με κατεπείγουσες διαδικασίες, έχοντας υπόψη όμως ότι πρέπει να γίνει καλή και σταθερή δουλειά».  

Ο κύκλος νέου ιταλού πρωθυπουργού έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το πλήθος των ονομάτων που κυκλοφορούν, εκτιμώντας ότι αποτελούν διαρροές ομάδων πιέσεων και συμφερόντων.
 
Ο νέος πρωθυπουργός φαίνεται πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν η κυβέρνησή του θα αποτελείται μόνο από τεχνοκράτες ή αν τα στελέχη θα αποτελούν «προσωπικότητες» (ίσως και πολιτικές προσωπικότητες) -όπως αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Serra- οι οποίες θα αποτελούν «γέφυρα» με τον κόσμο της πολιτικής.  

Ο γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας (Αντζελίνο Αλφάνο) δήλωσε ότι η κεντροδεξιά θέλει μία κυβέρνηση που να την απαρτίζουν μόνο τεχνοκράτες με περιορισμένη εντολή.  

Έτσι, εκτιμά η εφημερίδα, ότι δεν αποκλείεται ο Μ.Μόντι να ορίσει ως υπουργό Οικονομικών τον 55χρονο Γκουίντο Ταμπελίνι, καθηγητή οικονομικών του Πανεπιστημίου Μποκόνι, ενώ ο Τζουλιάνο Αμάτο (πρώην πρωθυπουργός και σύμβουλος της Deutsche Bank AG) μπορεί να οριστεί υπουργός Εξωτερικών.
 
Παράλληλα, στην κυβέρνηση δεν αποκλείεται η συμμετοχή του Τζιάνι Λέτα, μέλους του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας.   

Το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής Μόντι συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των ιταλικών κομμάτων για να συζητήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα και τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ η ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή και τη Γερουσία μπορεί να δοθεί έως την Πέμπτη.  Ο πρόεδρος της βουλής και επικεφαλής του μικρού κεντροδεξιού κόμματος "Μέλλον και Ελευθερία" Τζανφράνκο Φίνι δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι προβλέπει πως η κυβέρνηση θα έχει λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου μέχρι την Παρασκευή.

Από την πλευρά του, ο Μάριο Μόντι επισήμανε ότι οι προσπάθειές του θα στοχεύσουν στην εξυγίανση της οικονομικής κατάστασης, στην επίτευξη νέας οικονομικής ανάπτυξης, σε ένα πλαίσιο αυξημένης ευαισθησίας για την κοινωνική δικαιοσύνη.  

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο χαρακτήρισε τον Μάριο Μόντι προσωπικότητα ανεξάρτητη που χαίρει σεβασμού στην Ευρώπη και διεθνώς, και τόνισε πως πρέπει να καταβληθεί επειγόντως μία τεράστια πολιτική προσπάθεια για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη της Ευρώπης στην Ιταλία.

O ιταλικός Τύπος για τον Μόντι

Ο οικονομολόγος Μάριο Μόντι, αντιπροσωπεύει "μια άλλη Ιταλία" και "την σοβαρότητα" σε σχέση με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επισημαίνει σήμερα ο ιταλικός Τύπος που βλέπει στην τεχνοκρατική κυβέρνηση την οποία είναι έτοιμος να σχηματίσει "μια αλλαγή εποχής". 

"Οι τόνοι και η επισημότητα" που επικράτησαν στην διάρκεια του διορισμού του Μόντι στο προεδρικό μέγαρο "δείχνουν μια αλλαγή εποχής και όχι μόνο στην κυβέρνηση: τέλος τα χαμόγελα, μεγάλη ανησυχία, αλλά και η πεποίθηση ότι η Ιταλία μπορεί να βγεί από την κρίση", υπογραμμίζει η εφημερίδα La Reppublica.

"Η πρόκληση της σοβαρότητας" είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore:"η ανάληψη της εξουσίας από τον Μάριο Μόντι είναι χαρακτηριστική της μετάβασης που πραγματοποιήθηκε μέσα σε λίγες ημέρες, μέσα σε λίγες ώρες: είναι μια εικόνα που παραπέμπει σε μια άλλη Ιταλία: από την Ενωση, η μεγάλη Ιταλία βρίσκει τον ιστορικό της προορισμό και την ταυτότητά της". 

Για την Corriere della Sera, "ένα ξεκάθαρο χαρακτηριστικό του προγράμματος της ευρείας συμμαχίας που ελπίζουμε ότι θα γεννηθεί στο κοινοβούλιο, θα πρέπει να είναι η δικαιοσύνη στις μεταρρυθμίσεις". "Οσο μεγαλύτερη θα είναι αυτή η δικαιοσύνη, τόσο περισσότερο αποδεκτές θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις από τους πολίτες. Και όσο πιο δίκαιες είναι, τόσο ευρύτερη θα είναι η πλειοψηφία που θα στηρίξει την κυβέρνηση", τονίζει η εφημερίδα. 

Η εφημερίδα La Stampa επισημαίνει την "συλλογική ευθύνη" των Ιταλών στην σημερινή κρίση: "τώρα ακούμε να μιλούν για εθνική απελευθέρωση σαν να έπεσε ένας δικτάτορας ο οποίος από μόνος του κατέστρεψε τη χώρα, υπάρχει ευθύνη, όχι μόνο ατομική, αλλά και συλλογική για την σημερινή οικονομική κατάσταση". 

"Δεν έχει έρθει το τέλος" για τον Καβαλιέρε, προειδοποιεί η εφημερίδα της οικογένειας Μπερλουσκόνι, Il Giornale, ο βασικός αρθρογράφος της οποίας Βιτόριο Φέλτρι περιγράφει τον νέο πρωθυπουργό ως ένα απλό λογιστή. 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Sole, ο πρώην πρόεδρος της χώρας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι, ο οποίος είχε ηγηθεί της πρώτης μεταπολεμικής κυβέρνησης τεχνοκρατών στη χώρα την περίοδο 1993/94, τόνισε πως ο διορισμός του Μόντι "είναι μια προσπάθεια σωτηρίας μιας χώρας που δεν της αξίζει η κατάσταση κατωτερότητας και υποτέλειας στην οποία βρέθηκε εξαιτίας μιας πολιτικής, η οποία ήταν καταδικασμένη να αποτύχει". Ομως "δεν επιτρέπονται αργοπορίες, οι επείγουσες ανάγκες είναι τεράστιες", προειδοποίησε ο ιταλός πρώην πρόεδρος.