Ενώπιον του δικαστηρίου  παρουσιάστηκε σήμερα ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ και για πρώτη φορά παρουσία κοινού παραδέχθηκε τις πράξεις του αρνούμενος ωστόσο να παραδεχτει την ενοχή του. Ο δράστης της διπλής επίθεσης στις 22 Ιουλίου στη Νορβηγία από την οποία έχασαν τη ζωή τους 77 άνθρωποι αποπειράθηκε να καταφερθεί εναντίον του δικαστηρίου με τον δικαστή να τον διακόπτει. 
«Είμαι στρατιωτικός διοικητής του αντιστασιακού κινήματος της Νορβηγίας και των Ναϊτών Ιπποτών της Νορβηγίας. Δεν αναγνωρίζω την αρμοδιότητα του δικαστηρίου επειδή έχει λάβει εντολή από οργανισμούς που υποστηρίζουν την ιδεολογία του μίσους που επιθυμεί την αποδόμηση της νορβηγικής κοινωνίας και επειδή υποστηρίζει την πολυπολιτισμικότητα», δήλωσε ο Μπρέιβικ προσθέτοντας  «Αναγνωρίζω τις πράξεις, όμως δεν δηλώνω ένοχος». 

Σήμερα ήταν η πρώτη φορά που οι συγγενείς των θυμάτων των δύο επιθέσεων, αλλά και ο Τύπος είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν τον Μπράιβικ να μιλά ενώπιον του δικαστηρίου.

Περίπου 120 άνθρωποι ήταν παρόντες στην αίθουσα, ενώ εκατοντάδες άλλοι είχαν συρρεύσει σε γειτονικές αίθουσες απ' όπου παρακολουθούσαν μέσω βίντεο την ακροαματική διαδικασία. 

Όπως αναμενόταν το δικαστήριο αποφάσισε να παρατείνει την κράτηση του Μπράιβικ και είναι πιθανό να παραμείνει υπό κράτηση ως τις 6 Φεβρουαρίου, οπότε θα ξανασυνεδριάσει το δικαστήριο για να αποφασίσει για την παράταση ή μη της κράτησής του. 

Στη διάρκεια των οκτώ από τις δώδεκα εβδομάδες της κράτησής του θα ελέγχονται οι επισκέψεις που δέχεται ο Μπράιβικ, ενώ για τέσσερρις εβδομάδες δεν θα του επιτρέπεται να έχει πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης.