Αύξηση της ανεργίας στη Βρετανία τους επόμενους μήνες και «επώδυνη επιδείνωση» της απασχόλησης σε βάρος των εργαζομένων προβλέπει έρευνα της βρετανικής εταιρείας διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού Chartered.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, που έχει ανακοινώσει πρόγραμμα ευρείας μείωσης του προσωπικού στο δημόσιο επιδίδει ευθύνες στην ευρωζώνη για τη μετάδοση της κρίσης στο βρετανικό έδαφος.

Το κόμμα των Εργατικών προσπαθεί από την πλευρά του να αποτινάξει κάθε ίχνος ευθύνης για τη διογκούμενη ανεργία και την ενσκύπτουσα κρίση δηλώνοντας ότι όλα ξεκίνησαν με την ανάληψη της ηγεσίας από τη συμμαχία Συντηρητικών και Φιλελευθέρων Δημοκρατών.

Γεγονός παραμένει η εκτίναξη της ανεργίας στο 8,2% τον Σεπτέμβριο, που μπορεί να αποτελεί «ονειρικό» επίπεδο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά είναι υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών για τη βρετανική οικονομία.

Ακόμα χειρότερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας εκτιμά ότι τον Οκτώβριο προστέθηκαν 20.000 βρετανοί στις τάξεις των ανέργων ξεπερνώντας τα 2,6 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την έρευνα της Chartered, η ανεργία θα αυξηθεί κατά 100.000 άτομα το προσεχές εξάμηνο. «Οι αριθμοί δείχνουν μια αργή και επώδυνη αγοράς εργασίας καθώς πολλές επιχειρήσεις εμφανίζονται καθηλωμένες σε μια στάση αναμονής ενώ άλλες μεταθέτουν κάθε απόφαση που αφορά δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ως αποτέλεσμα της κρίσης στην ευρωζώνη» αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Γκέργουιν Ντέιβις στον βρετανικό Guardian.

Ο ίδιος επιμένει ως αισιόδοξη, μάλλον, φύση στο θετικό στοιχείο της μη μετεγκατάστασης βρετανικών επιχειρήσεων σε άλλες χώρες και της μεσοπρόθεσμης προοπτικής βελτίωσης μέσα στο προσεχές 12μηνο.

Διαφορετικές μελέτες τους προηγούμενους μήνες είχαν δείξει ότι το πρόγραμμα περικοπών των δημοσίων δαπανών που εφαρμόζει η κυβέρνηση καθώς και η πρόθεσή της να καταργήσει (μέσω της μη αναπλήρωσης του συνταξιοδοτούμενου προσωπικού και της αναδιάρθρωσης φορέων) χιλιάδες θέσεις εργασίας στο δημόσιο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο της αγοράς εργασίας.

Η έρευνα της Chartered εκτιμά ότι οι άνεργοι θα φτάσουν τα 2,7 εκατ. μέχρι τα μέσα του 2012 αγγίζοντας το 8,7%.

Πηγή: www.tovima.gr