Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μία «χαμένη δεκαετία», όπως η Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990, εκτίμησε ο Τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους σε συνέντευξή του στο περιοδικό Tyden που δημοσιεύθηκε σήμερα.  «Φοβάμαι ότι η Ευρώπη (...) είναι αντιμέτωπη με μία χαμένη δεκαετία, όπως η Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990. Μία δεκαετία χωρίς οικονομική ανάπτυξη, μία δεκαετία με μέτρα λιτότητας και μόνιμες περικοπές, μία δεκαετία κοινωνικών αναταραχώ», προειδοποίησε ο Κλάους. 

 Σύμφωνα με τον Τσέχο πρόεδρο, που είναι πρώην οικονομολόγος, η ξέφρενη αύξηση των δημόσιων δαπανών, τα τραπεζικά δάνεια και η αδυναμία των κυβερνήσεων να καταρτίσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ευθύνονται για την κρίση χρέους στην Ευρώπη. 

Ο Κλάους εκτιμά επίσης ότι η κρίση στην Ευρώπη δεν είναι χρηματοοικονομικό ή νομισματικό ζήτημα. «Πρόκειται για μια κρίση της ευρωπαϊκής κοινωνίας όσον αφορά τη συμπεριφορά της, τον τρόπο σκέψης της», δήλωσε ο τσέχος πρόεδρος. 

Ο Κλάους κατήγγειλε επίσης το «δημοκρατικό έλλειμμα» στην Ευρώπη ή αυτό που αποκάλεσε "απουσία δημοκρατίας ή ίσως μετά-δημοκρατία".

 Τέλος, ο τσέχος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ μίας βαθιάς αλλαγής στην Ευρώπη διότι διαφορετικά, σύμφωνα με τον ίδιο, θα περιθωριοποιηθεί "από τον υπόλοιπο κόσμο που αλλάζει γρήγορα" και κυρίως από τις αναδυόμενες χώρες.