Πεντακόσια μέλη αραβικών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσων ενημέρωσης και στρατιωτικούς αποφάσισε να στείλει παρατηρητές στη Συρία ο Αραβικός Σύνδεσμος, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του οργανισμού.
Η απόφαση ελήφθη στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης των οργανισμών του Αραβικού Συνδέσμου που είναι υπεύθυνοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα της οποίας προΐστατο ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι.

Ο Ιμπραχίμ αλ Ζαφαράνι, της Αραβικής Ιατρικής Ένωσης, δήλωσε ότι στην ομάδα αυτή θα συμμετάσχει και στρατιωτικό προσωπικό.

«Η Συρία συμφώνησε να δεχθεί αυτή την επιτροπή», δήλωσε ο Ζαφαράνι, προσθέτοντας ότι ο αλ Αράμπι έχει λάβει επιστολή με την οποία επιβεβαιώνεται η πρόθεση της Δαμασκού να δεχθεί αυτή την ομάδα.

«Ένα πρωτόκολλο θα υπογραφεί μεταξύ του Αραβικού Συνδέσμου και της Συρίας με το οποίο θα διασφαλίζεται η ελευθερία κινήσεων της επιτροπής», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Αραβικού Συνδέσμου οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών αναμένεται να επικυρώσουν την αποστολή αυτής της επιτροπής σε υπουργική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στο Μαρόκο.

Στο μεταξύ ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) προειδοποίησε σήμερα τη Συρία για τον κίνδυνο διεθνοποίησης της κρίσης, αν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ δεν συμμορφωθεί με τις εκκλήσεις για παύση της αιματοχυσίας.

Αν η Συρία «δεν συμμορφωθεί με τα νόμιμα αιτήματα του συριακού λαού και τις εκκλήσεις του ΟΙΔ, του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ διακινδυνεύει να υπάρξει μία διεθνοποίηση της κρίσης», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΙΔ Εκμελεντίν Ιχσάνογλου.

Αυτό «δεν θα ήταν προς όφελος κανενός και θα είχε επικίνδυνες επιπτώσεις για την ασφάλεια της Συρίας και των άλλων μελών» του πανισλαμικού οργανισμού, που μετρά 57 μέλη, πρόσθεσε.

Ο Ιχσάνογλου καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις εναντίον των ξένων διπλωματικών αποστολών στη Συρία και υπενθύμισε στις συριακές αρχές ότι είναι «υπεύθυνες για την ασφάλεια» των πρεσβειών.