Το Συμβούλιο Ασφαλείας «καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο» σήμερα τις επιθέσεις εναντίον πολλών πρεσβειών και προξενικών υπηρεσιών στη Συρία. Συνήθως διαιρεμένο για τη Συρία και την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, το Συμβούλιο εξέφρασε τη «βαθιά του ανησυχία για την επανάληψη τέτοιων επιθέσεων» και ζητεί από τις συριακές αρχές να «προστατεύσουν τις διπλωματικές ιδιοκτησίες και το προσωπικό τους» και «να σεβαστούν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους στο θέμα αυτό».

 Οι Σύροι διαδηλωτές που υποστηρίζουν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ επιτέθηκαν και λεηλάτησαν το Σάββατο την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στη Δαμασκό σε διαμαρτυρία κατά της απόφασης του Αραβικού Συνδέσμου να αναστείλει τη συμμετοχή της Συρίας στον παναραβικό Οργανισμό.

Εκατοντάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν επίσης στις πρεσβείες της Γαλλίας, του Κατάρ και της Τουρκίας το Σάββατο. 

Ο Σύρος Υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ ζήτησε χθες συγγνώμη εξ ονόματος της χώρας του για τις επιθέσεις κατά των διπλωματικών αποστολών. 

Η υιοθέτηση αυτής της διακήρυξης είναι ένα βήμα προς τα εμπρός του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία, όπου περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις τον Μάρτιο. 

Η Κίνα και η Ρωσία, δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, άσκησαν στις 4 Οκτωβρίου βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος των δυτικών χωρών που απειλούσε το συριακό καθεστώς με «στοχευμένα μέτρα». Η Νότια Αφρική, η Ινδία, η Βραζιλία και ο Λίβανος απείχαν.

Οι διαιρέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εδώ και μήνες, για τα γεγονότα στη Συρία, και κυρίως η αντίθεση της Κίνας και της Ρωσίας σε οποιαδήποτε κύρωση, απέτρεψαν την έγκριση της οποιασδήποτε απόφασης σχετικά με το θέμα.
TAGS