Ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα το βράδυ ότι δέχεται να σχηματίσει κυβέρνηση, παρουσιάζοντας τη σύνθεσή της έως το πολύ αύριο το πρωί, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές.
Ο Ιταλός οικονομολόγος συναντάται σήμερα το απόγευμα με εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων, νέων, δήμων και περιφερειών της χώρας, τα συνδικάτα και της Ένωση Βιομηχάνων Ιταλίας.

«Ο κατάλογος των υπουργών είναι σχεδόν έτοιμος, στοχεύει στην ισχυρή στήριξη της πολιτικής», τόνισε ο γραμματέας του συνδικάτου Cisl, Ραφαέλε Μπονάνι, μετά την συνάντησή του με τον ιταλό πρώην επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ουσιαστικό «ελεύθερο», έφτασε, όμως, σήμερα το μεσημέρι, όταν το κεντροδεξιό κόμμα Λαός της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έδωσε το «πράσινο φως» στην σύνθεση της κυβέρνησης Μόντι. 

Αυτό που δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί είναι αν εκτός από την μεγάλη πλειοψηφία τεχνοκρατών, ενταχθούν στην κυβερνητική ομάδα και κάποια πολιτικά πρόσωπα. 

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται ειδικότερα στα ονόματα του σοσιαλιστή Τζουλιάνο Αμάτο και του συνεργάτη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επί σειρά ετών υφυπουργού παρά τον πρωθυπουργό, Τζάνι Λέτα. Το προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα, όμως, συνεχίζει να αντιτίθεται σε αυτό το ενδεχόμενο.

Θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση του - καθηγητή του πανεπιστημίου Μποκόνι - Μάριο Μόντι θα έχει χρονικό ορίζοντα την άνοιξη του 2103 για να μπορέσουν, όπως ζήτησε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, «να εφαρμοσθούν όλες οι κύριες, αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Σχετικό Θέμα: Ιταλία: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη σύνθεση της κυβέρνησης