Το κεντροαριστερό κόμμα Smer της Σλοβακίας διατηρεί ένα ευρύ προβάδισμα και συγκεντρώνει ποσοστό το οποίο θα του επέτρεπε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας FOCUS ενόψει των εκλογών του Μαρτίου, που δημοσιεύθηκε σήμερα. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού κατέρρευσε τον περασμένο μήνα όταν ένα από τα κόμματά της αρνήθηκε να υποστηρίξει νομοθέτημα που ενέκρινε την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), που συνδέθηκε με μια ψήφο εμπιστοσύνης.

Η επέκταση του ΕΤΧΣ εγκρίθηκε τελικά στη σλοβακική βουλή αφού το Smer, του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο, συμφώνησε να το υποστηρίξει με αντάλλαγμα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της FOCUS, το ποσοστό του Smer αυξήθηκε σε 45,2% το Νοέμβριο από 43,5% τον Οκτώβριο, που αν επαληθευτεί θα σήμαινε ότι θα εξασφαλίσει 79 έδρες στην 150μελή βουλή.

Το ποσοστό της Σλοβακικής Δημοκρατικής και Χριστιανικής Ένωσης (SDKU) υπό την απερχόμενη πρωθυπουργό Ιβέτα Ραντιτσόβα έπεσε στο 11,3% από 12,2% τον Οκτώβριο, που θα εξασφάλιζε στο κόμμα αυτό 20 έδρες.

Το νεοφιλελεύθερο κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (SaS), που αρνήθηκε να υποστηρίξει την ενίσχυση του ΕΤΧΣ, είδε το ποσοστό του να μειώνεται στο 7,5% από 8,2% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, που έγινε σε δείγμα 1.041 ανθρώπων από την 3η ως την 8η Νοεμβρίου.