Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2012, Φρανσουά Ολάντ, έχει γίνει στόχος σκληρής κριτικής από την πλειοψηφία της Δεξιάς μετά τις δηλώσεις του για την οικονομική ευθραυστότητα της Γαλλίας, αλλά και από την αριστερά την οποία προσπαθεί να συσπειρώσει. Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν επέκρινε σήμερα δριμύτατα το PS και τον υποψήφιο του για τις προεδρικές, κατηγορώντας τους ότι έχουν επιλέξει μια "στρατηγική διασυρμού" απέναντι στην κυβέρνηση, η οποία "βαρύνει με κάποιον τρόπο τη Γαλλία στο σύνολό της". "Απέναντι στη σοβαρότητα της κρίσης αυτής (...), θα πρέπει όλοι μαζί να συσπειρωθούμε πέρα από τις θεμιτές διαφορές μας για να εκφράσουμε το ίδιο μήνυμα: έχουμε την κοινή βούληση να αποκατασταθεί η ισορροπία των δημόσιων οικονομικών", δήλωσε ο Φιγιόν κατά τη διάρκεια συνόδου ερωτήσεων και απαντήσεων στην Εθνοσυνέλευση.

"Με τη δυσφήμηση όπως το κάνετε μόνιμα της κυβερνητικής δράσης, τελικά (...) δυσφημείτε επίσης και τη Γαλλία", τόνισε ο κ. Φιγιόν επευφημούμενος από τους βουλευτές της πλειοψηφίας. "Ανεύθυνο", "σοβαρό", "αβάσταχτη ελαφρότητα": οι επικρίσεις είναι αυστηρές μετά τις δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή ότι οι αγορές είχαν "ήδη προβλέψει" μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας.

Όταν ρωτήθηκε, αν πιστεύει ότι η Γαλλία είχε χάσει τριπλό της Α μετά από μια λανθασμένη ανακοίνωση της εταιρείας Standard and Poor's, απήντησε: "Πληρώνουμε τα κρατικά μας δάνεια με ένα επιτόκιο ανώτερο εκείνου των Γερμανών. Κατά κάποιο τρόπο, είναι σαν να είμαστε ήδη υποβαθμισμένοι".

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Υπουργός Παιδείας κ. Λικ Σατέλ τον παρομοίασε με τον "Μπαμπάρ, τον βασιλιά των ελεφάντων", του οποίου οι ιστορίες "νανουρίζουν τα παιδιά", σε αντίθεση προς τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, που τον φαντάζεται ως "Αστερίξ", τον Γαλάτη ήρωα των κόμικς που "πάντα κερδίζει στο τέλος".

Στα αριστερά του PS, ο Ζαν Λικ Μελεσόν, πρώην σοσιαλιστής και υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος για το 2012, αναρωτήθηκε "γιατί να επιλέξουμε, για να μπούμε στην εποχή των καταιγίδων, ένα καπετάνιο θαλάσσιου ποδηλάτου όπως ο Ολάντ".

Αν και θεωρείται εδώ και αρκετό καιρό φαβορί των δημοσκοπήσεων για τον πρώτο και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Φρανσουά Ολάντ είδε τις τελευταίες ημέρες να μειώνεται η διαφορά του με τον Νικολά Σαρκοζί πιθανό υποψήφιο της δεξιάς, που δεν το έχει όμως δηλώσει ακόμη.