Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Μάριο Μόντι ανέλαβε και τυπικά πρωθυπουργός της Ιταλίας και σχημάτισε τη νέα κυβέρνηση της χώρας, η σύνθεση της οποίας περιλαμβάνει κυρίως τεχνοκράτες. Μετά από δυόμισι ώρες συνάντησης με τον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο Μάριο Μόντι αποδέχθηκε και τυπικά τη θέση του πρωθυπουργού και ανακοίνωσε τη σύνθεση της κυβέρνησής του, που όπως είχε προαναγγείλει αποτελείται από τεχνοκράτες.

Πριν από λίγο, ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας και η κυβέρνησή του ορκίστηκαν, ενώπιον του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Κυρηνάλιο.

Αύριο μετά το μεσημέρι (13:00 τοπική ώρα), ο Μάριο Μόντι θα μιλήσει στην γερουσία της Ρώμης, για να εκθέσει το πρόγραμμά του και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. «Ο Μόντι θα βρει τον καταλληλότερο τρόπο για να βγούμε από την οικονομική κρίση. Όλες μου τις ευχές, διότι η κατάσταση είναι δύσκολη», δήλωσε ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο.
 

Η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος

Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρέσβης στις ΗΠΑ Τζούλιο Τέρτσι Ντι Σαντ' Άγκατα. Υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει η Άννα Μαρία Καντσελιέρι, νομάρχης στην Μπολόνια και υπουργός δικαιοσύνης η Πάολα Σεβερίνο, δικηγόρος και υποδιευθύντρια του πανεπιστημίου Luiss, που ανήκει στην Ένωση Βιομηχάνων.

Για το υπουργείο Παιδείας επελέγη ο Φραντσέσκο Προφούμο, επικεφαλής του Ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών και για εκείνο της Άμυνας ο ναύαρχος Τζαμπάολο Ντι Πάολα, πρόεδρος της αμυντικής επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ιντέζα Σαν Πάολο, Κοράντο Πάσερα, είναι ο νέος υπουργός Υποδομών και Οικονομικής Ανάπτυξης.

Η Έλσα Φορνέρο, οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο του Τορίνο, αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας.

 Οι υπουργοί, είναι, συνολικά, έντεκα, ενώ ο Μόντι αναλαμβάνει προσωπικά το υπουργείο Οικονομικών. Πέντε πρόσωπα ονομάστηκαν υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου, πρόκειται επίσης για τεχνοκράτες. 

Οι πρώτες δηλώσεις του Μάριο Μόντι

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Μάριο Μόντι τόνισε ότι «η απουσία πολιτικών θα βοηθήσει την κυβέρνηση να ριζώσει στο κοινοβούλιο και στις πολιτικές δυνάμεις. Οι πολιτικές δυνάμεις, έχουν, άλλωστε, πλήρη επίγνωση της δύσκολης πολιτικής και οικονομικής κατάστασης που διέρχεται η χώρα».

Ο Μόντι, τόνισε πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υποδομών και Οικονομικής Ανάπτυξης θα είναι ενιαίο για να επιτευχθεί ουσιαστικότερο αποτέλεσμα, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η παρουσία τριών γυναικών σε υπουργεία-κλειδιά θα είναι βασικής σημασίας για την επιτυχία της κυβέρνησης.