Περίπου 1800 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι των συγκρούσεων στο Κόσοβο και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στασιμότητα στις έρευνες για τη διακρίβωση της τύχης τους, σύμφωνα με την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex).  
Αντιπροσωπεία της Eulex μετέβη στο Σαράγεβο και επισκέφθηκε τη Διεθνή Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ICMP). Εκπρόσωποι των δύο οργανισμών κατέληξαν σε συμφωνία για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να διαλευκανθούν οι υποθέσεις αγνοουμένων των ένοπλων συγκρούσεων στο Κόσοβο.  

«Περίπου 1.800 άτομα θεωρούνται αγνοούμενοι των συγκρούσεων στο Κόσοβο και με την πάροδο των χρόνων παρατηρείται στασιμότητα στον εντοπισμό τους. Χαιρόμαστε που θα συνεργαστούμε στενά με τους συναδέλφους από την Eulex και το τμήμα ιατροδικαστικής και θα επικεντρωθούμε σε νέους τρόπους επίλυσης των σύνθετων υποθέσεων», δήλωσε η γενική διευθύντρια της ICMP Κάθριν Μπόμπεργκερ.  

«Οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται, με επιτυχία, εδώ και πολλά χρόνια και το αποτέλεσμα της συνεργασίας ήταν ο εντοπισμός και αναγνώριση 2370 αγνοουμένων», τόνισε.  

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Eulex Σίλβιο Μπονφίλι σημείωσε ότι η διαδικασία διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων έγινε πολύπλοκη και εξέφρασε την ελπίδα, η συνεργασία με την ICMP προς την κατεύθυνση της ταυτοποίησης λειψάνων, να αποφέρει αποτελέσματα.