Η Κίνα εκφράζει "μεγάλη ανησυχία" για την κατάσταση στη Συρία, επτά μήνες μετά την έναρξη της εξέγερσης, η οποία καταπνίγεται στο αίμα από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, σε μία εκστρατεία συστηματικής καταστολής που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 3.500 ανθρώπων, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. "Η Κίνα είναι πολύ ανήσυχη για τα γεγονότα στη Συρία", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιου Γουεϊμίν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

"Καλούμε τις ενεχόμενες πλευρές στη Συρία να βάλουν τέλος στη βία, να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα και την τάξη μόλις καταστεί δυνατόν", δήλωσε ο εκπρόσωπος υπενθυμίζοντας ότι το Πεκίνο ζητεί από τη Δαμασκό να εφαρμόσει το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου που προβλέπει την απελευθέρωση των διαδηλωτών και την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από τις πόλεις.

Σχετικά με ενδεχόμενες ενέργειες των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιθυμία του Πεκίνου είναι "να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης στις εντάσεις στη Συρία, στη διευκόλυνση της επίλυσης των διαφορών μέσω του πολιτικού διαλόγου και στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή", είπε ο εκπρόσωπος.

Η Κίνα, μαζί με τη Ρωσία, προέβαλαν το βέτο τους , ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις 4 Οκτωβρίου, για να αντιταχθούν στο σχέδιο απόφασης των δυτικών χωρών που απειλούσε με "στοχευμένα μέτρα" το συριακό καθεστώς.

Ωστόσο, μία εβδομάδα αργότερα, η Κίνα μετέβαλε τη θέση της και κάλεσε τη Δαμασκό "να ενεργήσει ταχύτερα για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων".

Η Κίνα είναι πρώτου μεγέθους προμηθευτής του συριακού καθεστώτος στον στρατιωτικό τομέα.