Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ αντιτάχθηκε σήμερα στις πιέσεις της Γερμανίας να υπάρξουν το ταχύτερο δυνατόν αλλαγές στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ότι καταρχάς χρειάζεται να αντιμετωπιστούν «αυτά που επείγουν». Μέρκελ και Σμιτ συναντήθηκαν στο Βερολίνο εν μέσω των κλιμακούμενων διαφωνιών στους κόλπους της ΕΕ όσον αφορά την απαίτηση της Γερμανίας να εκχωρηθούν στις Βρυξέλλες μεγαλύτερες εξουσίες που θα προβλέπουν μεταξύ άλλων το να τιμωρούνται πιο αυστηρά κυβερνήσεις της ευρωζώνης που παραβιάζουν τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει (να αντιμετωπιστούν) αυτά που επείγουν», είπε η Τόρνινγκ-Σμιτ, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει «αυτή τη στιγμή» είναι το να επιλυθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη «και κατόπιν να συζητήσουμε για περισσότερη (δημοσιονομική) πειθαρχία σε ένα μεταγενέστερο στάδιο».

Υποσχέθηκε ότι θα συζητήσει τις γερμανικές προτάσεις «ανοικτά» αργότερα.

Η Μέρκελ επανέλαβε την έκκλησή της να υπάρξουν αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες οι οποίες θα επέτρεπαν να τιμωρούνται ευκολότερα χώρες οι οποίες παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, πλήττοντας το ευρώ με υψηλά ελλείμματα.

Χθες στις προτάσεις της Μέρκελ να υπάρξει «πρόσθετη ολοκλήρωση» είχε αντιταχθεί και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι.

Η πρωθυπουργός της Δανίας είπε ότι μια από τις προτεραιότητες της Δανίας όταν αναλάβει την προεδρία της ΕΕ θα είναι να προωθήσει μια «υπεύθυνη Ευρώπη», στην οποία "καθένας είναι υπεύθυνος" για την τήρηση των κανόνων.

Η Δανία - η οποία δεν ανήκει στην 17μελή ευρωζώνη - αναλαμβάνει την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου.
TAGS