Η Ιρλανδία πρόκειται να μειώσει κατά 23.500 τις θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια και να αναδιοργανώσει δεκάδες κυβερνητικές υπηρεσίες στο πλαίσιο μιας σειράς διαρθρωτικών αλλαγών με στόχο την εξοικονόμηση 2,5 δισ. ευρώ κατ' έτος ως το 2015, ανακοίνωσε η κυβέρνηση σήμερα. Δίνοντας λεπτομέρειες για το σχέδιο μεταρρύθμισης στον δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο μιας σειράς περικοπών που περιλαμβάνονται στους όρους της συμφωνίας δανεισμού της Ιρλανδίας από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, κυβερνητικοί υπουργοί ανακοίνωσαν επίσης ότι θα τερματιστεί ένα αποτυχημένο πρόγραμμα αποκέντρωσης και θα μειωθούν οι άδειες για ορισμένες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών.

"Υπάρχει η πραγματικότητα της σημαντικής έλλειψης χρηματοδότησης για το κράτος κι αυτή φέρνει την κυβέρνηση προ της ανάγκης να μοιραστεί το βάρος αλλά και να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να θεσπίσει μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν εδώ και καιρό", δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντα Κένι σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο.

Ο αριθμός των θέσεων που καταργούνται στον δημόσιο τομέα είναι χαμηλότερος από αυτόν των 25.000 που είχε προταθεί το Φεβρουάριο. Ως το 2015, η εξοικονόμηση των δαπανών λόγω των περικοπών των μισθών μετά το "σκάσιμο της φούσκας" των ακινήτων το 2008 θα είναι 2,5 δισ. ευρώ κατ' έτος, είπε ο υπουργός Δημοσίων Δαπανών και Μεταρρύθμισης Μπρένταν Χάουλιν, το υπουργείο του οποίου κατάρτισε το σχέδιο. Σε σαράντα οκτώ κρατικούς οργανισμούς θα εφαρμοστεί μια διαδικασία "εξορθολογισμού" ως τα τέλη του έτους, πρόσθεσε.