Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι στην Ιταλία την Παρασκευή, μία ημέρα μετά την έγκριση από την ιταλική Γερουσία. Η συζήτηση στη Βουλή θα ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής και η τελική ψηφοφορία αναμένεται γύρω στις 15:00 το απόγευμα.

Οι γερουσιαστές ενέκριναν με 281 ψήφους τη νέα κυβέρνηση ενώ μόλις 25 την καταψήφισαν. Το μόνο κόμμα που καταψήφισε το νέο κυβερνητικό σχήμα τεχνοκρατών ήταν η Λέγκα του Βορρά, που χαρακτήρισε την κυβέρνηση «αποτέλεσμα σύγκρουσης συμφερόντων, με προτεραιότητες που ευνοούν τους μετανάστες και όχι τους φτωχούς Ιταλούς».

Αντίστοιχη στήριξη αναμένεται να βρει η νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Την Πέμπτη, ο Μάριο Μόντι παρουσίασε το πρόγραμμα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. 

Στην ομιλία του ο Μόντι ζήτησε από τους συμπατριώτες του να αποδεχτούν τις θυσίες που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να αποφύγει η χώρα την χρεοκοπία αλλά υποσχέθηκε σε αντάλλαγμα την ανάπτυξη της οικονομίας και μία μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή.

Παρά την θερμή υποδοχή από τους γερουσιαστές, έξω από το σώμα χιλιάδες διαδηλωτές είχαν οργανώσει και αυτοί τη δική τους «θερμή υποδοχή» στο Μόντι κηρύσσοντας απεργίες και στάσεις εργασίας κυρίως στη Ρώμη.

Ο Μόντι θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στο ασφαλιστικό σύστημα, την επανεισαγωγή φόρων που είχε καταργήσει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Την Πέμπτη, ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Μόντι στον οποίο επανέλαβαν την δέσμευσή τους να επιταχύνουν την υλοποίηση της εφαρμογής του σχεδίου για τη «διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ».


Πηγή: in.gr