Σε "μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις" για το λαό, όπως η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, δήλωσε ότι θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία προσπάθεια με στόχο να προστατευθεί η χώρα εν μέσω της κρίσης στην ευρωζώνη.
  "Το πραγματικό δίλημμα για την Πολωνία είναι το πώς να αποτελεί... έναν βασικό παίκτη στην ευρωπαϊκή σκηνή και όχι το πώς να βρεθεί στο περιθώριο λόγω της κρίσης" ανέφερε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, η οποία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, απαιτούνται "μη δημοφιλείς ενέργειες" η οποία θα χρειαστούν "θυσίες" από όλους, προκειμένου η Πολωνία να περάσει με ασφάλεια το 2012 και η σταθερή ανάπτυξη και η οικονομική ασφάλεια να είναι εγγυημένες.

Έτσι, όπως ανέφερε ο κ. Τουσκ, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα ανέβει στα 67 χρόνια από τα 65 που είναι σήμερα για τους άνδρες και στα 60 για τις γυναίκες. Αρχής γενομένης το 2013, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξάνεται κάθε τέσσερις μήνες από ένα μήνα και για τους άνδρες και για τις γυναίκες.

 Ο κ. Τουσκ ανακοίνωσε ακόμη τη μεταρρύθμιση του προνομιακού συνταξιοδοτικού καθεστώτος των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των δικαστών, των εισαγγελέων και των κληρικών. 

"Θέλουμε να περιλάβουμε τους ιερείς στο γενικό σύστημα των συντάξεων. Για να γίνει αυτό, είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί να τροποποιήσουμε αναλόγως το κονκορδάτο (σ.σ. τη συμφωνία) μεταξύ του πολωνικού κράτους και του Βατικανού" ανέφερε.

Επιπλέον, οι οικογένειες που έχουν ένα παιδί και οικογενειακό εισόδημα άνω των 85.000 ζλότι ανά έτος (25.900 δολάρια) δε θα δικαιούνται επίδομα για το παιδί. Ωστόσο, το επίδομα παιδιού θα αυξηθεί κατά 50% για όσους έχουν τρία παιδιά.

 "Υποσχόμαστε σε όλους τους συμπατριώτες μας να εργαστούμε πολύ σκληρά, να πάρουμε θαρραλέες αποφάσεις και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις πιο μεγάλες προκλήσεις" πρόσθεσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.