ΔΙΕΘΝΗ

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μόντι

Δημοσίευση 18 Νοεμβρίου 2011, 17:34 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μόντι
Facebook Twitter Whatsapp
Η Βουλή της Ρώμης έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι. Πεντακόσιες πενήντα έξι οι θετικές ψήφοι, εξήντα μια οι αρνητικές από τους 617 παρόντες βουλευτές, με τη Λέγκα του Βορρά να καταψηφίζει.
Η Βουλή της Ρώμης έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι. Πεντακόσιες πενήντα έξι οι θετικές ψήφοι, εξήντα μια οι αρνητικές από τους 617 παρόντες βουλευτές, με τη Λέγκα του Βορρά να καταψηφίζει. Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο το οποίο στην αρχή είχε διαρρεύσει ότι θα συνεδρίαζε σήμερα το απόγευμα, τελικώς θα συνέλθει την Δευτέρα το πρωί.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, κάνουν λόγο για "ευρύτατη ψήφο εμπιστοσύνης, που αποτελεί πραγματικό ρεκόρ". Θα πρέπει τώρα να διαπιστωθεί, στην πράξη, ποια θα είναι η στάση της κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το κόμμα Λαός της Ελευθερίας έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Καβαλιέρε, όμως, παράλληλα, έχει δηλώσει ότι "η κεντροδεξιά θα ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές", υπογραμμίζοντας ότι "η κατάσταση αυτή δεν περιλαμβάνεται στους κανόνες της Δημοκρατίας που προβλέπουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εκλέγονται από τους πολίτες".

Σύμφωνα με τον Μπερλουσκόνι "είναι μια ιταλική εφεύρεση για να δοθεί μια απάντηση σε μια δύσκολη κατάσταση".

Καταψήφισε η Λέγκα του Βορρά εν μέσω πυρών

Η Λέγκα του Βορρά -όπως είχε προαναγγείλει- καταψήφισε την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, τόσο στην βουλή όσο και στην γερουσία.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους εκφράστηκε ο ηγέτης του κόμματος, Ουμπέρτο Μπόσι, για το νέο πρωθυπουργό: "ο Μόντι είναι φύλλο συκής, τον επιβράβευσαν για να παίξει τον ρόλο του κακού, αλλά θα τον διώξουν όταν ο κόσμος βγει από τα ρούχα του", είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός αρμόδιος για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.
 
Ο εκπρόσωπος της Λέγκας στην βουλή Μάρκο Ρεγκουτσόνι είχε υπογραμμίσει νωρίτερα ότι "το κόμμα του καταψηφίζει την κυβέρνηση Μόντι διότι η κυβέρνηση αυτή θα είναι αχόρταγη, σαν της τράπεζες των οποίων είναι έκφραση".

"Η Λέγκα δεν συμμερίζεται τίποτα από το κυβερνητικό πρόγραμμα, αρχίζοντας από τις συντάξεις και φθάνοντας μέχρι την μεταρρύθμιση του συγκεντρωτικού συστήματος διαχείρισης του ιταλικού κράτους", πρόσθεσε ο Ρεγκουτσόνι.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η Λέγκα του Βορρά, με την στάση της αυτή ελπίζει να αυξήσει τα ποσοστά της στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Πολλά όμως θα εξαρτηθούν από το πότε θα ολοκληρωθεί και πώς θα λήξει η κούρσα για την διαδοχή του Ουμπέρτο Μπόσι, από το αν αλλάξει τελικώς ο εκλογικός νόμος και το εάν θα συνεχίσει να υφίσταται η συμμαχία με τον μπερλουσκονικό Λαό της Ελευθερίας.