Με μια μεγάλη επιχείρησή τους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανέσυραν χθες από το βυθό του ποταμού Νέβα ένα τανκ της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

To τεθωρακισμένο, τύπου KV-1, ανασύρθηκε από βάθος 15 μέτρων από το ποτάμι που διατρέχει την Αγία Πετρούπολη (πρώην Λένινγκραντ), περίπου 70 χρόνια μετά τη βύθισή του, κατά τη διάρκεια της διάρκειας 872 ημερών πολιορκίας του Λένινγκραντ από τις δυνάμεις του Άξονα, όταν προσπάθησε να περάσει μια γέφυρα και δέχτηκε τα πυρά των γερμανικών αεροπλάνων και τανκ.

Βγήκε στην επιφάνεια σε σχετικά καλή κατάσταση, ενώ οι ειδικοί που το εξέτασαν κατόπιν, δήλωσαν πως οι στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτό, πρόλαβαν μάλλον να βγουν προτού βυθιστεί στο Νέβα, αφού δεν βρέθηκαν στο εσωτερικό του ανθρώπινα υπολείμματα.

Το άρμα μάχης θα αποκατασταθεί και θα εκτεθεί σε ειδικό χώρο του «Μουσείου της Μάχης του Λένινγκραντ». Οι στρατιωτικές Αρχές ελπίζουν μάλιστα ότι το Klim Voroshilov (όπως είναι το επίσημο όνομά του) θα είναι σε θέση να συμμετέχει σε παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις αναπαράστασης της «Μάχης του Λένινγκραντ» - θεάματα στα οποία αρέσκονται πολλοί Ρώσσοι.

Το συγκεκριμένο τύπου άρμα, με κύριο χαρακτηριστικό τη βαριά θωράκιση, εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου κι αρχικά εθεωρείτο αδιαπέραστο από οποιοδήποτε γερμανικό πυροβόλο όπλο εκείνης της περιόδου. Λόγω του βάρους του παρουσίαζε δυσκολία κίνησης σε κάποιους τύπους εδάφους, ενώ παρουσίαζε και μηχανικά προβλήματα που το καθιστούσαν όχι ιδιαίτερα αξιόπιστο. Ετσι, το 1943 άρχισε σιγά σιγά να αποσύρεται, αφού ήταν αδύνατο να διατρήσει τη θωράκιση των νέων, πιο εξελιγμένων γερμανικών τανκ.

Ωστόσο, έπαιξε το δικό του ρόλο στην φοβερή πολιορκία του Λένινγκραντ, όταν οι γερμανικές δυνάμεις αποπειράθηκαν (αποτυχημένα) να καταλάβουν την πόλη. Η πολιορκία, ένας από τους τρεις βασικούς στόχους της «Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα», δηλαδή της γερμανικής εισβολής στην τότε Σοβιετική Ένωση, ξεκίνησε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1941 και κράτησε μέχρι τις 27 Ιανουαρίου του 1944.


Πηγή: tovima.gr