Άνευ προηγουμένου χαρακτήρισε σήμερα την απομόνωση του Ιράν ο Λευκός Οίκος, μετά τη χθεσινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που αξιώνει τη συνεργασία της Τεχεράνης στην έρευνα για τη φερόμενη ιρανική συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, όπως και την, όπως υπογράμμισε, ενότητα των μεγάλων δυνάμεων, ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, όσον αφορά την αντίθεσή τους στην απόκτηση πυρηνικού όπλου από την Τεχεράνη. «Είναι ολοκληρωτικά απομονωμένοι», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τομ Ντονίλον στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ανατολικής Ασίας που πραγματοποιείται στην Ινδονησία.

«Πιστεύω ότι η απομόνωση που αντιμετωπίζει σήμερα το Ιράν (...) είναι πράγματι άνευ προηγουμένου», προσέθεσε.

«Μπορώ να σας πω ότι η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ μοιράζονται έναν όμοιο σκοπό και αυτός είναι να μην δούμε τους Ιρανούς να προχωρούν στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων», υπογράμμισε ο Ντονίλον, αναφερόμενος επίσης στη χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) με την οποία εκφράζει ανησυχίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με Ρώσους και Κινέζους αξιωματούχους κατά την σύνοδο κορυφής Ασίας-Ειρηνικού που φιλοξένησε στη Χαβάη την περασμένη εβδομάδα.

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της περιοδείας στην Ασία του Αμερικανού προέδρου, η οποία ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ανατολικής Ασίας στο Μπαλί.