Λίβυοι μαχητές συνέλαβαν τον Σάιφ αλ- Ισλάμ, το γιο του Μουάμαρ Καντάφι, σχεδόν ένα μήνα μετά από την εξαφάνισή του, ανακοίνωσε ένας στρατιωτικός διοικητής.  «Συνελήφθη μαζί με δύο βοηθούς του στην περιοχή του αλ Ομπάρι στη νότια Λιβύη» δήλωσε ο Μπασίρ αλ Τουλέιμπ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη, προσθέτοντας ότι συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να περάσει στο Νίγηρα. 

Ένας άνδρας ο οποίος φαίνεται ότι είναι ο Σάιφ αλ- Ισλάμ αλλά ο οποίος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του μεταφέρθηκε από Λίβυους μαχητές στην πόλη Ζιντάν, δήλωσε ένας ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς.

Ο άνδρας, που φέρεται ότι είναι ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι, φορούσε παραδοσιακά ρούχα και είχε ένα μαντήλι τυλιγμένο γύρω από το πρόσωπό του. Παρά τη μακριά μαύρη γενειάδα του, τα γενικά χαρακτηριστικά του καθώς και τα γυαλιά χωρίς σκελετό δείχνουν ότι πρόκειται για τον Σάιφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, το οποίο πρόσθεσε ότι ο αντίχειρας, ο δείκτης και ένα άλλο δάχτυλο του άνδρα ήταν τυλιγμένα με επιδέσμους.

Την ίδια ώρα, η τηλεόραση Free Libya μετέδωσε μία φωτογραφία που δείχνει τον Σάιφ αλ- Ισλάμ να κάθεται σε έναν καναπέ, να έχει τα δάκτυλά του τυλιγμένα με επιδέσμους και τα πόδια του καλυμμένα με μία κουβέρτα.

Εκατοντάδες οργισμένοι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Ζιντάν, εμποδίζοντας τη μεταφορά του Σάιφ αλ- Ισλάμ και των σωματοφυλάκων του. 

Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Λουίς Μορένο-Οκάμπο δήλωσε σήμερα ότι θα μεταβεί στη Λιβύη μέσα σε μία εβδομάδα για να συζητήσει για τις επόμενες κινήσεις μετά από τη σύλληψη του Σάιφ αλ- Ισλάμ.

«Θα πάω στη Λιβύη για να συζητήσω πως θα χειριστούμε το ζήτημα. Αλλά τα νέα είναι ότι ο Σάιφ θα δικαστεί. Πότε και πως, αυτό θα το συζητήσουμε» ανέφερε ο Μορένο-Οκάμπο.

«Ένα ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί από το ΔΠΔ. Οι λιβυκές αρχές είναι λοιπόν υποχρεωμένες να συνεργαστούν με το δικαστήριο. Αν οι λιβυκές αρχές θεωρούν ότι μία δίκη σε εθνικό επίπεδο είναι η καλύτερη λύση, πρέπει να ζητήσουν από το ΔΠΔ η υπόθεση να μην γίνει δεκτή στη Χάγη, σύμφωνα με την αρχή της συμπληρωματικότητας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΠΔ Φάντι ελ- Αμπντάλα.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης ανέφερε ότι ο Σάιφ αλ- Ισλάμ θα δικαστεί στην χώρα αντί να παραδοθεί στη Χάγη.

Την ίδια ώρα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε τις λιβυκές αρχές να συνεργαστούν πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προκειμένου να παραδοθεί στη δικαιοσύνη ο Σάιφ αλ- Ισλάμ Καντάφι.


 


TAGS