Ο Μοχάμεντ αλ Αλάγκι, ο μεταβατικός υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ότι ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι θα δικαστεί για «εγκλήματα, που επισύρουν τη θανατική ποινή στη Λιβύη». «Παρακίνησε άλλους να σκοτώνουν ανθρώπους, καταχράστηκε δημόσιο χρήμα, είχε συμμετοχή στη στρατολόγηση μισθοφορικού στρατού», τόνισε ο αξιωματούχος (εκτιμά ότι δεν θα μετέχει στη νέα κυβέρνηση, που θα συγκροτηθεί σε λίγες μέρες). «Ομως αυτά είναι μέρος, μόνον, του κατηγορητηρίου, που θα συντάξει ο γενικός εισαγγελέας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ανέφερε, επίσης, ότι η θανατική ποινή για τέτοια εγκλήματα προβλέπεται απο τη νομοθεσία της εποχής της πολύ μακράς διακυβέρνησης της χώρας απο τον Μουάμαρ Καντάφι.

Ο Αλάγκι θύμισε τέλος ότι, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο κατήργησε τα Εκτακτα Στρατοδικεία του Καντάφι, ενώ προχώρησε σε εναν σαφή διαχωρισμό της Εκτελεστικής απο τη Δικαστική εξουσία.

Από την άλλη πλευρά,  το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε σήμερα απο τις λιβυκές αρχές «ανθρώπινη μεταχείριση» για τον Σαΐφ αλ Ισλαμ Καντάφι, τον τελευταίο γιό του Μουάμαρ Καντάφι, που αναζητείτο στο έδαφος της Λιβύης και νωρίτερα σήμερα, τραυματισμένος απο μια ΝΑΤΟϊκή αεροπορική επιδρομή, συνελήφθη.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νικόλ Τόμπσον, αποσαφηνίζοντας ότι «η Ουάσινγκτον δεν έχει τον τρόπο να επιβεβαιώσει με δικά της μέσα τη σύλληψη του γιού του Καντάφι», επισήμανε ότι «αυτή αποτελεί νέο βήμα προς την Ειρήνη και τη Δημοκρατία, τις οποίες ο λιβυκός λαός δικαιούται».

 Συγχρόνως η κα Τόμπσον ζήτησε η κυβέρνηση στην Τρίπολη «να έχει συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), στο πλαίσιο της μελλοντικής οργάνωσης της δίκης» του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι.

Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ - αντίθετα με τους αδελφούς του Αννίβα και αλ Σαάντι - τα τελευταία έτη της 42ετίας, που ο πατέρας τους Μουάμαρ κυβέρνησε τη Λιβύη, ζητούσε δημόσια να γίνουν μεταρρυθμίσεις.
TAGS