Άνοιξαν σήμερα το πρωί οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, οι οποίες αναμένεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να δώσουν απόλυτη πλειοψηφία στη δεξιά, λόγω της οργής των πολιτών για την ανεργία και την πολιτική λιτότητας της προηγούμενης σοσιαλιστικής κυβέρνησης.   Συνολικά περίπου 36 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για την ανάδειξη των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.  
   
«Η Ισπανία αποφασίζει για την κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει τη λαίλαπα της κρίσης», είναι ο τίτλος με τον οποίο κυκλοφορεί σήμερα η μεγάλη ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς.  
   
Από τις εκλογές αυτές που γίνονται με το αναλογικό σύστημα θα εκλεγούν 350 βουλευτές και 208 γερουσιαστές.  
   
Το Λαϊκό Κόμμα (PP), το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, θα είναι σε θέση αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, να κυβερνήσει μόνο του τη χώρα, χωρίς να αναγκαστεί να συμμαχήσει με περιφερειακά κόμματα, όπως συνέβη με τους σοσιαλιστές, και ο επικεφαλής του κόμματος, ο 56χρονος Μαριάνο Ραχόι, θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης.  
   
Τα περιθώρια ελιγμών που θα έχει ο νέος πρωθυπουργός αναμένεται να είναι πολύ μικρά, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενέτειναν εκ νέου τις τελευταίες ημέρες τις πιέσεις τους στην Ισπανία.  
   
Ο Ραχόι έχει ήδη δεσμευτεί για επιπλέον μέτρα λιτότητας σε μια προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της Ισπανίας, η οποία πλήττεται από ένα ποσοστό ρεκόρ ανεργίας (21,52%) μεταξύ των βιομηχανικών χωρών και απειλείται με μια νέα ύφεση.

Ψήφισαν Ραχόι, Ρουμπαλκάμπα και Θαπατέρο

Οι δύο «μονομάχοι» των σημερινών βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία, καθώς και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ψήφισαν το πρωί στη Μαδρίτη.

Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ψήφισε σε εκλογικό κέντρο κοντά στην Μονκλόα, έδρα της κυβέρνησης, κάλεσε τους συμπατριώτες του να "μιλήσουν και να αποφασίσουν" μέσω της κάλπης.   

Ο ηγέτης των Συντηρητικών, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία, ανέφερε ακόμη ότι είναι «έτοιμος για αυτό που θέλουν οι Ισπανοί».

 Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα δήλωσε την ώρα που ψήφιζε ότι «η Ισπανία βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι».  «Τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι πολύ σημαντικά για το μέλλον μας και υπό αυτές τις συνθήκες αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι να ψηφίσουμε», σημείωσε ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, καθώς η αποχή εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλη.   

«Το μέλλον, περισσότερο από ποτέ, βρίσκεται στα χέρια των πολιτών», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, φτάνοντας στο εκλογικό κέντρο.