Ιράν: Αναβαθμίστηκε γυναίκα στέλεχος στην Κεντρική Τράπεζα


Μια γυναίκα, η Μινού Κιανιράντ, τοποθετήθηκε απο σήμερα υποδιοικητής της Κεντρικής τράπεζας στην Τεχεράνη και συγχρόνως ανώτατη υπεύθυνος της διεύθυνσης Συναλλάγματος.  Η κίνηση αυτή σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γερμανικού πρακτορείου στην Τεχεράνη δεν έχει το προηγούμενό της, μετά το 1979, οπότε ανατράπηκε η ιρανική μοναρχία. 

Διοικητής της Κεντρικής τράπεζας παραμένει ο Μαχμούντ Μπαχμανί. 

Η Κιανιράντ προέρχεται απο τη διεύθυνση «Διεθνών υποθέσεων» της Κεντρικής Τράπεζας. 

Θα μεριμνήσει ιδιαιτέρως να μειωθεί η παρατεταμένη διολίσθηση, που παρουσιάζει το ιρανικό νόμισμα, έναντι βασικών νομισμάτων στις διεθνείς συναλλαγματικές αγορές. 

Ελάχιστος ο αριθμός γυναικών στα υψηλά κρατικά αξιώματα.

Πάντως, οι συντηρητικοί πολιτικοί εμποδίζουν συστηματικά την προώθηση των γυναικών στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, στο Ιράν, κάτι όμως που επιθυμεί ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. 

Έτσι, στη διάρκεια του '09, οι βουλευτές ενέκριναν μόνον μια γυναίκα να αναλάβει τα υπουργικά καθήκοντα-- αντί των τριών γυναικών, που ο πρόεδρος πρότεινε στους βουλευτές να εισέλθουν στο νέο υπουργικό συμβούλιο. 

*Η Μαρζιέχ Βαχίντ-Νταστγερντί είναι η μοναδική γυναίκα υπουργός μετά το 1979. Εχει τοποθετηθεί επικεφαλής στο υπουργείο Υγείας. 

Την ίδια ώρα, στο σημερινό 290μελές ιρανικό κοινοβούλιο, μόνον οκτώ γυναίκες κατέχουν έδρες. 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο