Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου θα συναντηθούν την Πέμπτη για να συζητήσουν για τη Συρία, η οποία απέτυχε να τηρήσει την προθεσμία που είχε θέσει ο οργανισμός προκειμένου να σταματήσει η καταστολή των διαδηλωτών, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου MENA. Το πρακτορείο επικαλέστηκε δηλώσεις αξιωματούχου του οργανισμού, που εδρεύει στο Κάιρο, σύμφωνα με τις οποίες η επιτροπή των χωρών που χειρίζονται το συριακό ζήτημα, δηλαδή η Αίγυπτος, το Σουδάν, η Αλγερία και το Κατάρ, θα συναντηθούν μία ημέρα νωρίτερα από τους υπουργούς Εξωτερικών για να προετοιμαστούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ Μουάλεμ κατηγόρησε ορισμένα κράτη- μέλη του Αραβικού Συνδέσμου πως χρησιμοποιούν τον οργανισμό ως «εργαλείο» για να γίνουν μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Δεν μπορούμε να πάρουμε βιαστικές αποφάσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι μια λογική αντίδραση επειδή ορισμένοι στον αραβικό κόσμο χρησιμοποιούν τον Αραβικό Σύνδεσμο ως εργαλείο για να μπουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε ο υπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Δαμασκό.

«Αυτό το πρωτόκολλο δίνει στους απεσταλμένους του Αραβικού Συνδέσμου ευρύτατες εξουσίες, που θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας. Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των περιφερειακών οργανισμών, ότι ένας οργανισμός εργάζεται εναντίον των συμφερόντων ενός εκ των μελών του» σημείωσε, αναφερόμενος στην πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου για την αποστολή των 500 παρατηρητών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό, η Δαμασκός δεν απέρριψε την πρόταση για την αποστολή των παρατηρητών και θα στείλει μία επιστολή προς τον Αραβικό Σύνδεσμο με ερωτήσεις για τον ρόλο της.

Επιπλέον, ο Ουαλίντ Μουάλεμ απέρριψε τους φόβους που εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον για εμφύλιο πόλεμο στην Συρία, λέγοντας ότι αυτό πρόκειται απλώς για έναν ευσεβή πόθο της.

«Όταν η κ. Κλίντον είπε ότι η αντιπολίτευση είναι καλά οπλισμένη, είναι όπως λέμε στα αγγλικά 'wishful thinking' (ευσεβής πόθος)» ανέφερε.

Ακόμη, ο Σύρος υπουργός υποβάθμισε τη σημασία του τελεσιγράφου του Αραβικού Συνδέσμου.

«Εμείς στη Συρία δεν θεωρούμε ότι το τελεσίγραφο είναι ένα σημαντικό θέμα, το περιεχόμενο είναι αυτό που είναι σημαντικό και η επίτευξη μιας συμφωνίας με τον Αραβικό Σύνδεσμο είναι αυτό που μετράει» σημείωσε, τονίζοντας ότι αν τεθεί ζήτημα μάχης, η χώρα του θα απαντήσει με μάχη.

«Ελπίζουμε ότι αυτό δε θα συμβεί, το πρόβλημα στη Συρία δε μπορεί να επιλυθεί παρά μόνο από τους ίδιους τους Σύρους» πρόσθεσε.