Συντριπτική είναι η νίκη του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος στην Ισπανία, το οποίο συγκέντρωσε το 45% των ψήφων και 186 έδρες, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών. Οι Σοσιαλιστές συγκέντρωσαν 29% και 110 έδρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταμέτρησης που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών στην ιστοσελίδα του.

Νωρίτερα, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι υποσχέθηκε «μια αλληλέγγυα προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης», αλλά παραδέχτηκε πως «δεν μπορούν να γίνουν θαύματα, σε μια τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση».

«Δεν είναι μυστικό ότι θα κυβερνήσουμε στην πιο ευαίσθητη συγκυρία για την Ισπανία, εδώ και 30 χρόνια, αλλά θέλω να καταστήσω σαφές προς όλους τους Ισπανούς πως θα σεβαστούμε απολύτως την δέσμευση που πήραμε απέναντι σας», τόνισε ο Ραχόι.

«Δεν θα έχω άλλο εχθρό παρά μόνο την οικονομική κρίση, αλλά και την ανεργία, το μεγάλο χρέος, το έλλειμμα και όλα αυτά που έχουν φέρει τη χώρα σε κρίσιμη κατάσταση», είπε.

Στην πρώτη δήλωσή του, ο Μαριάνο Ραχόι είχε τονίσει:  «Η Ισπανία δεν είναι τώρα σε θέση να παράξει θαύματα, ώστε να ξεγλιστρήσει από την οικονομική κρίση, πρέπει όμως να κερδίσει, ξανά, τον σεβασμό της ΕΕ». 

Επίσης ο κ. Ραχόι τόνισε ότι «σκοπεύει αμέσως να συνεννοηθεί με τις τοπικές κυβερνήσεις (στις αυτόνομες περιοχές), με ποιόν ακριβώς τρόπο η κρίση αυτή θα ξεπεραστεί».

«Ιστορικός θρίαμβος», «απόλυτη δεξιά», είναι ορισμένοι από τους τίτλους των σημερινών ισπανικών εφημερίδων για την απόλυτη πλειοψηφία που εξασφάλισε το Λαϊκό Κόμμα στις εκλογές, οι οποίες υπογραμμίζουν ότι ο πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα πρέπει ν΄αντιμετωπίσει την κρίση και την πίεση των αγορών.

«Η κρίση έδωσε όλη την εξουσία στον Ραχόι», είναι ο τίτλος της Εl Pais, η οποία δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα όπως και οι άλλες εφημερίδες, τη φωτογραφία του ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος να δίνει ένα φιλί στη γυναίκα του μπροστά σε ένα πλήθος οπαδών του.

«Ο ιστορικός θρίαμβος», γράφει η εφημερίδα της δεξιάς ABC, ενώ η (κεντροδεξιά) Εl Mundo υπογραμμίζει την «εντολή της αλλαγής» που έδωσαν οι ψηφοφόροι. Αυτό σημαίνει μια «τεράστια ευθύνη για το Λαϊκό Κόμμα, τον Μαριάνο Ραχόι και την ομάδα του, που κληρονομούν μια χώρα με πέντε εκατομμύρια ανέργους και με δημοσιονομικά σε κατάρρευση», προσθέτει η εφημερίδα. 

Ωστόσο, η πρόκληση για τον Ραχόι «είναι η έξοδος της Ισπανίας από την κρίση, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και η δημιουργία θέσεων εργασίας», επισημαίνει η συντηρητική καταλανική εφημερίδα La Vanguardia.