Ο σύμβουλος Τύπου του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ συνελήφθη με δικαστικό ένταλμα σήμερα στο γραφείο του, μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους της σύλληψής του.

"Πριν από μερικά λεπτά ο Αλί Ακμπάρ Τζαβανφέκρ συνελήφθη, ύστερα από συνέντευξη που έδωσε στα τοπικά ΜΜΕ", τόνισε το Mehr.

Ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν χθες ότι ο Τζαβανφέκρ καταδικάσθηκε σε φυλάκιση ενός έτους και ότι τού απαγορεύθηκε η άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος για την έκδοση βιβλίου που θεωρείται ότι προσβάλει τα δημόσια ήθη.

Ο ίδιος διέψευσε σήμερα τα δημοσιεύματα του εγχώριου Τύπου σύμφωνα με τα οποία συνελήφθη.

"Είμαι στο γραφείο μου. . . και διαψεύδω αυτούς τους ισχυρισμούς περί σύλληψης", είπε ο Τζαβανφέκρ τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Αχμαντινετζάντ φέρεται να είπε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ποινής φυλάκισης ενός έτους που του επέβαλε δικαστήριο της Τεχεράνης διότι παρέβη τα ισλαμικά ήθη.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr, ο Τζαβανφέκρ συνελήφθη "αφού έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ", ενώ του απαγορεύθηκε κάθε δημοσιογραφική δραστηριότητα για τρία χρόνια μετά την δημοσίευση ενός άρθρου που θεωρήθηκε πως προσέβαλε τα δημόσια ήθη.

Οι αρχές του Ιράν ανακοίνωσαν το κλείσιμο της μεταρρυθμιστικής εφημερίδας Etemad για δύο μήνες την Κυριακή, αφού δημοσίευσε μια σκληρή επίθεση του Τζαβανφέκρ εναντίον των συντηρητικών αντιπάλων του προέδρου Αχμαντινετζάντ.

Η απόφαση προβλέπει την αναστολή έκδοσης της εφημερίδας διότι "διέσπειρε ψεύδη και προσβολές εναντίον αξιωματούχων". Οι συντηρητικοί αντίπαλοι του προέδρου κατηγορούν τον Αχμαντινετζάντ ότι έχει παρασυρθεί από ένα "παρεκκλίνον ρεύμα" συμβούλων οι οποίοι επιδιώκουν να υποσκάψουν την επιρροή των ιερωμένων στο σύστημα διακυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Τζαβανφέκρ κρίθηκε ένοχος διότι δημοσίευσε ένα άρθρο με φωτογραφίες στο περιοδικό Khatoun, που συνδέεται με το IRNA, το οποίο εκρίθη ότι παρέβαινε τα ισλαμικά ήθη.

"Ο καθένας στο Ιράν θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του και θα πρέπει να υπάρχει ανοχή και ότι κατάπνιξη των γνωμών", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Αχμαντινετζάντ, ένας από τους στενότερους συμβούλους του ιρανού προέδρου.

Η ποινή φυλάκισης σε βάρος του Τζαβανφέκρ --ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει επικριθεί για το ότι φέρεται να μετέτρεψε το IRNA σε "φερέφωνο της προεδρίας"-- θεωρήθηκε από αναλυτές ως ένδειξη πως η εσωτερική σύγκρουση για την εξουσία συνεχίζεται ανάμεσα στο στρατόπεδο του Αχμαντινετζάντ και το πιο συντηρητικό στρατόπεδο, που διατηρεί την πλειοψηφία στη Βουλή.

Από τον Απρίλιο, οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο λέξεων που αναμένεται να κλιμακωθεί ως τις βουλευτικές εκλογές την 2α Μαρτίου του 2012.


TAGS