Το κυβερνών ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο στην Αίγυπτο δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης που του υποβλήθηκε την Κυριακή, μετά τις βίαιες και πολύνεκρες συγκρούσεις στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ανάμεσα σε αστυνομικούς και στρατονόμους και διαδηλωτές.

Νωρίτερα, όπως δήλωνε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μοχάμεντ Χεγκάζι, «λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες περιστάσεις, που περνά η χώρα την τρέχουσα περίοδο, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της πλήρως, έως ότου ληφθεί μια απόφαση σχετικά με την παραίτησή της». Είναι για την ώρα αβέβαιο πότε θα οριστεί νέα κυβέρνηση.

Εξάλλου, το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο στην Αίγυπτο κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις σε μία έκτακτη συνεδρίαση, μετά από τρεις ημέρες αιματηρών συγκρούσεων στη χώρα.

Το στρατιωτικό συμβούλιο "καλεί εκτάκτως όλες τις πολιτικές και εθνικές δυνάμεις σε ένα διάλογο προκειμένου να εξεταστούν οι λόγοι που επιδείνωσαν την παρούσα κρίση και τα μέσα για την έξοδο από αυτήν το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη" αναφέρει ανακοίνωση.

Το στρατιωτικό συμβούλιο κάλεσε ακόμη τις πολιτικές και εθνικές δυνάμεις, καθώς και όλους τους πολίτες να δημιουργήσουν ένα κλίμα σταθερότητας για την πολιτική διαδικασία με στόχο την εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού καθεστώτος.

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 1.750 τραυματίστηκαν (πιθανόν όμως τα θύματα ήταν πολλά περισσότερα) μέσα σε τρεις ημέρες διαμαρτυρίας κατά του στρατιωτικού κατεστημένου που απάντησε στους διαδηλωτές του Καΐρου με δακρυγόνα, γκλομπ, σφαίρες από καουτσούκ καθώς και αληθινά πυρά -βάσει καταγγελιών που διαψεύδονται από την κυβέρνηση. 

Η βία ρίχνει βαριά σκιά στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στις 28 Νοεμβρίου που αποτελούν το πρώτο βήμα εκδημοκρατισμού της χώρας, και ουσιαστικά το διακύβευμα της ίδιας της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου.

Οι διαδηλωτές ζητούν επιτατικά την απομάκρυνση του στρατού από διοίκηση της χώρας, την ώρα μάλιστα που, παρά τις εκλογές, η εκλογή ενός νέου προέδρου έχει μετατοπιστεί για τις αρχές του 2013, πολύ αργότερα από ότι έλπιζαν εξαρχής.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ κάλεσε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και πρόσθεσε ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να πιστεύουν ότι αυτά τα τραγικά γεγονότα δεν πρέπει να εμποδίσουν τις εκλογές".

 "Είναι σημαντικό η Αίγυπτος να συνεχίσει" την προσπάθεια να υπάρξει μια δημοκρατική μετάβαση, πρόσθεσε ο Κάρνεϊ.

Πηγές: vima.gr - ΑΠΕ