Οι συνομιλίες Βελιγραδίου-Πρίστινας, στο πλαίσιο του νέου γύρου του διαλόγου για τα τεχνικής φύσης ζητήματα, συνεχίζονται, σήμερα, στις Βρυξέλλες, όπου εκπρόσωποι των δύο πλευρών θα συζητήσουν για το θέμα των διοικητικών διαβάσεων στο βόρειο Κόσοβο. Χθες, πρώτη μέρα των συνομιλιών, οι αντιπροσωπείες του Βελιγραδίου και της Πρίστινας κατέληξαν σε συμφωνία για την αναγνώριση των πανεπιστημιακών πτυχίων. Επίσης, πρόοδος επιτεύχθηκε και στο θέμα της συμμετοχής του Κοσόβου σε περιφερειακές διασκέψεις, όχι όμως και συμφωνία, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς.

Το θέμα των διαβάσεων στα διοικητικά σύνορα, που είναι το βασικό πρόσκομμα, θα εξεταστεί στη σημερινή συνάντηση, τόνισε ο κ. Στεφάνοβιτς.

«Η Πρίστινα εξακολουθεί να επιμένει στον συμβολισμό που θα επικύρωνε την κρατική υπόσταση και γι’ αυτό δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία. Για εμάς, τα διοικητικά όρια δεν θα γίνουν ποτέ σύνορα, ζήτημα στο οποίο επιμένει η άλλη πλευρά», ανέφερε ο κ. Στεφάνοβιτς.

Συνοψίζοντας το πρώτο μέρος του νέου γύρου διαλόγου, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου εκτίμησε ότι οι συνομιλίες ήταν «πολύ δύσκολες».

Ο νέος γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας άρχισε χθες στις Βρυξέλλες, μετά από διακοπή τριών μηνών.

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Πρίστινας Εντίτα Ταχίρι είπε, ενόψει των χθεσινών συνομιλιών στις Βρυξέλλες, ότι ελπίζει σε πρόοδο και ότι οι δύο πλευρές θα συμμετάσχουν στον διάλογο με εποικοδομητικό τρόπο.

Όσον αφορά τις διαβάσεις, η κ. Ταχίρι σημείωσε ότι η πρόταση για τον κοινό έλεγχο «είναι εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα». 

Αναφερόμενη στα προβλήματα στο βόρειο Κόσοβο, η κ. Ταχίρι είπε ότι η κυβέρνηση της Πρίστινας είναι έτοιμη να προχωρήσει πέρα από το σχέδιο Αχτισάαρι. «Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε το σχέδιο μέσω οικονομικών και άλλων προνομίων για τους πολίτες που ζουν εκεί», τόνισε.

Η συνέχιση του διαλόγου, ο οποίος διακόπηκε τον Σεπτέμβριο, λόγω διαφωνίας για τις διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ στο βόρειο Κόσοβο, αποτελεί βασική προϋπόθεση για να λάβει η Σερβία, στις 9 Δεκεμβρίου, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.