Νέο ναυάγιο στις ατέρμονες πλέον διαπραγματεύσεις για σχηματισμό ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Βέλγιο, που συμπλήρωσαν αισίως τους 17 μήνες, καθώς ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ντι Ρουπό κατέθεσε χτες την εντολή του "πετώντας λευκή πετσέτα", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα De Tijd. Με τον τρόπο αυτό -σημειώνει η εφημερίδα- ο γαλλόφωνος σοσιαλιστής πολιτικός διαμηνύει ότι δεν είναι σε θέση να συγκεράσει τις αντικρουόμενες απόψεις στους κόλπους του κυοφορούμενου κυβερνητικού σχηματισμού σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του υπό κατάρτιση προϋπολογισμού για το 2012. 

Το κύριο σημείο τριβής παραμένει ο επιμερισμός των προσπαθειών για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2012. Πιο συγκεκριμένα, οι διαφωνίες προήλθαν από την επιμονή των φλαμανδών Φιλελεύθερων να προτάξουν την ανάγκη μείωσης των δαπανών έναντι της αύξησης των εσόδων μέσω νέας φορολογίας, κάτι που όμως έβρισκε αντίθετο τον Ντι Ρουπό.

Ο τελευταίος συνεπικουρούμενος από τους φλαμανδούς Σοσιαλιστές και τους γαλλόφωνους και φλαμανδούς Χριστιανοδημοκράτες, θεωρούσε προτιμότερο η προβλεπόμενη, αναγκαία, μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ να προέλθει μέσω της επιβολής μεγαλύτερης φορολογίας. 

Η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία, το μεγαλύτερο φλαμανδικό κόμμα -αν και δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων-, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τηρεί στάση αναμονής μέχρι να αποκρυσταλλωθεί το σκηνικό ώστε να γίνει αντιληπτό κατά πόσον οι συνομιλίες έχουν ναυαγήσει οριστικά ή όχι. Εάν πράγματι η αποχώρηση του Ντι Ρουπό είναι οριστική, το εν λόγω κόμμα φιλοδοξεί, όπως αναφέρει ο βελγικός Τύπος, να αναλάβει πρωτοβουλία για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με αποκλειστικό σκοπό την κατάρτιση ενός προϋπολογισμού για το 2012.

Ο Ντι Ρουπό παρέδωσε χτες την εντολή σχηματισμού ομοσπονδιακής κυβέρνησης που είχε λάβει προ μηνών από τον βασιλιά Αλβέρτο, ο οποίος πάντως επιφυλάχθηκε, προς το παρόν, να κάνει δεκτή την παραίτησή του. Κοινή είναι η αίσθηση ότι ο βασιλιάς έχει πλέον δύο επιλογές:

Είτε να κάνει δεκτή την παραίτηση του σοσιαλιστή πολιτικού και να ξεκινήσει έναν νέο γύρο διαβουλεύσεων αναθέτοντας σε κάποιον άλλο πολιτικό την εντολή σχηματισμού ομοσπονδιακής κυβέρνησης, είτε να μην κάνει δεκτή την παραίτησή του, επικαλούμενος το τελεσίγραφο που έδωσαν οι Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για την κατάρτιση προϋπολογισμού για το 2012 εντός συγκεκριμένης ημερομηνίας, οπότε ο Ντι Ρουπό θα επανέλθει δριμύτερος στο πολιτικό σκηνικό ηγούμενος εκ νέου των συνομιλιών.