Ο στρατός που κυβερνά την Αίγυπτο συμφώνησε να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές όπως είχαν προγραμματιστεί, με την ψηφοφορία να ξεκινά στις 28 Νοεμβρίου, όπως έγινε γνωστό από πολιτικούς και ηγέτες κομμάτων που συναντήθηκαν σήμερα με την ηγεσία του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων. Λόγω των βίαιων ταραχών που συγκλονίζουν τις τελευταίες ημέρες το Κάιρο είχαν εκφραστεί αμφιβολίες για το κατά πόσο θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκλογών.

"Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στις ώρα τους, στις 28 Νοεμβρίου. Αυτό συμφωνήσαμε", είπε ο Ίμαντ Άμπντελ Γαφούρ, ο αρχηγός του υπερσυντηρητικού κόμματος Νουρ (Φως), μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Το στρατιωτικό συμβούλιο συμφώνησε επίσης να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και να επισπευσθεί η ημερομηνία των προεδρικών εκλογών, υποχωρώντας στο αίτημα των διαδηλωτών για τη μεταβίβαση της εξουσίας στους πολιτικούς, όπως είπε ο αρχηγός του κόμματος Ουάσατ, Άμπου Ελέλα Μάντι.

Σύμφωνα με τον Μάντι, που μίλησε στο τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα, οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν πριν από τον Ιούνιο του 2012 ενώ το χρονοδιάγραμμα μέχρι τώρα προέβλεπε να προκηρυχθούν για τα τέλη του επόμενου έτους ή τις αρχές του 2013. Όσον αφορά την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στη μετάβαση στην πολιτική εξουσία, αναμένεται να σχηματιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες και θα αντικαταστήσει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ισάμ Σάραφ που παραιτήθηκε την Δευτέρα.

Αποστολή της κυβέρνησης αυτής θα είναι "η επίτευξη των στόχων της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου", δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία Μοχάμεντ Σελίμ αλ-Άουα, μετά τη συνεδρίαση των πολιτικών με τη στρατιωτική ηγεσία.

Στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι εξετάζεται η πιθανότητα να οριστεί νέος πρωθυπουργός ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που έχει επικρίνει σφοδρά την πολιτική που ακολουθεί το Ανώτατο Συμβούλιο. Στη συνεδρίαση πάντως αναφέρθηκε και το όνομα του Αμπντελμονέιμ Αμπούλ Φότουχο, πρώην μέλους των Αδελφών Μουσουλμάνων και πιθανού υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές.

Άλλη πηγή είπε εξάλλου ότι θα αφεθούν ελεύθεροι και όλοι όσοι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες. Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος ζήτησε νωρίτερα να τερματιστεί η βία στην Αίγυπτο και να διεξαχθούν εκλογές. "Ανησυχούμε πολύ για τη βία. Είναι λυπηρό. Καλούμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση", είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.