Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντελ Ραχίμ αλ Κιμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη το σχηματισμό της κυβέρνησής του, παραχωρώντας τουλάχιστον δύο από τα σημαντικά υπουργεία στους πρώην αντάρτες που ανέτρεψαν το καθεστώς Καντάφι. 
Ο Ουσάμα Τζουίλι, πρώην διοικητής των ανταρτών στην πόλη Ζεντέν αναλαμβάνει το υπουργείο Αμυνας και ο Φαούζι Αμπντελάλι από την Μισράτα το υπουργείο Εσωτερικών. 

"Θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο ότι όλη η Λιβύη εκπροσωπείται στην κυβέρνηση", τόνισε ο αλ Κιμπ σε συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη.

Εκτός από τον πρωθυπουργό και δύο αντιπροέδρους, η νέα κυβέρνηση έχει 24 μέλη. Ορισμένα από τα υπουργεία δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά για να αναλάβουν την φροντίδα των οικογενειών των θυμάτων και αγνοούμενων, αλλά και την προώθηση μιας κοινωνίας πολιτών που ήταν σχεδόν ανύπαρκτη στο καθεστώς Καντάφι. 

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε ο πρώην πρεσβευτής της Λιβύης στον Καναδά Ασουρ μπιν Χαγιάλ, ενώ ο Αμπντελραχμάμ Γιάζα, πρώην στέλεχος της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρίας ENI ανέλαβε το σημαντικό υπουργείο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης αποφάσισε να καταργήσει το υπουργείο Πληροφοριών και στη θέση του να δημιουργήσει μια "επιτροπή", διευκρίνισε ο πρωθυπουργός. 

Στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν δύο γυναίκες: η Μαμπρούκα αλ-Σέριφ Τζιμπρίλ υπουργός Κοινωνικών Θεμάτων και η Φάτμα αλ-Χαμρούς υπουργός Υγείας. 

Σε ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης επισημαίνεται πως προτεραιότητές της είναι "η ασφάλεια, η σταθερότητα και η επιστροφή σε μια κανονική ζωή, με την αποκατάσταση των βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία και η πληρωμή των μισθών.

Η λιβυκή κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης "να στηρίξει τις προσπάθειες για εθνική συμφιλίωση, να εγκαθιδρύσει μια δικαιοσύνη που θα εγγυάται τα δικαιώματα των πολιτών και θα φροντίσει ώστε οι κατηγορούμενοι θα έχουν μια δίκαιη δίκη". 

Τέλος, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία εθνικού στρατού και δυνάμεων ασφαλείας, όπου θα συμμετέχουν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες.
TAGS