Ο επικεφαλής της εισαγγελίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δήλωσε σήμερα ότι ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι μπορεί να δικαστεί μέσα στη Λιβύη με την προϋπόθεση η δικαστική διαδικασία να μην τον προφυλάξει από τη διεθνή δικαιοσύνη. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη, ο εισαγγελέας Λουίς Μορένο-Οκάμπο δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό για τη Λιβύη ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, ο συλληφθείς γιος του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, να δικαστεί μέσα στη Λιβύη. Το ΔΠΔ είχε εκδώσει νωρίτερα φέτος ένταλμα σύλληψης του Σάιφ αλ Ισλάμ με κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 

«Το κριτήριό μου, το κριτήριο του ΔΠΔ, είναι ότι πρέπει να είναι μια δικαστική διαδικασία που δεν θα είναι οργανωμένη για να προφυλάξει τον ύποπτο. Αυτό είναι όλο», δήλωσε ο Μορένο-Οκάμπο προς τους δημοσιογράφους.

«Το θέμα είναι ότι για τη Λιβύη, και το σέβομαι αυτό, είναι πολύ σημαντικό να εκδικάζονται οι υποθέσεις στη Λιβύη. Αυτό είναι ένα δικαίωμα και δεν έχω τίποτε να πω. Δεν συναγωνίζομαι για την υπόθεση», δήλωσε ο εισαγγελέας.