Οι σιίτες της Σαουδικής Αραβίας οργάνωσαν νέες διαδηλώσεις, αργά το βράδυ της Τρίτης, στις ανατολικές περιοχές της χώρας, την ώρα που η κυβέρνηση ενημέρωνε τους τοπικούς αξιωματούχους για το σχηματισμό μιας επιτροπής που θα αναλάβει να ερευνήσει το θάνατο δύο νεαρών σιιτών. Οι διαδηλωτές στις κοινότητες Σούικα και Αουαμίγια, στην επαρχία Κατίφ, ζητούσαν από τις αρχές να παραδώσουν στις οικογένειες τις σορούς των δύο νέων που σκοτώθηκαν πρόσφατα. Σιίτης αξιωματούχος είπε ότι σε μια προσπάθεια κατευνασμού των πνευμάτων οι αρχές αποφάσισαν το σχηματισμό ερευνητικής επιτροπής.

«Ο κυβερνήτης της επαρχίας, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπεν Φαχντ, μας ενημέρωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών σχημάτισε επιτροπή», είπε ο σεΐχης Χουσέιν αλ-Σουέιλεχ. Ο κυβερνήτης «μας ζήτησε να ηρεμήσουμε τους διαδηλωτές, κυρίως καθώς πλησιάζει ο εορτασμός της Ασούρα», πρόσθεσε.

Ο αλ-Σουέιλεχ μετείχε στην αντιπροσωπεία των σιιτών που συναντήθηκαν την Τρίτη με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ, γιο του βασιλιά Φαχντ μπεν Άμπντελ Αζίζ που πέθανε το 2005.

Το βράδυ της Παρασκευής ένας νεαρός σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας στη Σούικα κατά τη διαδήλωση που οργανώθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο, την προηγούμενη ημέρα, ενός 19χρονου κατοίκου της κοινότητας, του Νάσερ αλ-Μχέισι. Ο 19χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, κοντά σε ένα μπλόκο της αστυνομίας.

Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι άλλος ένας νεαρός είχε τραυματιστεί το Σάββατο από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στην κοινότητα Αουαμίγια. Στην πόλη αυτή, στις αρχές Οκτωβρίου, είχαν τραυματιστεί 14 άτομα σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Οι αρχές είχαν επιρρίψει ευθύνες σε «ταραξίες» που δρουν «υποκινούμενοι από μια ξένη χώρα», υπονοώντας το Ιράν.

Οι περισσότεροι από τους 2 εκατομμύρια σιίτες της Σαουδικής Αραβίας ζουν στα ανατολικά, σε μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο, και υποστηρίζουν ότι οι αρχές τους περιθωριοποιούν.