Σταματημένα στις ράγες θα μείνουν, από τις οχτώ το πρωί ως τις τέσσερις το απόγευμα, 178 τρένα στη Βουλγαρία, στο πλαίσιο της απεργίας διαρκείας, που κήρυξε το συνδικάτo των 30.000 εργαζομένων στον δημόσιο οργανισμό των σιδηροδρόμων της χώρας.   Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται- μεταξύ άλλων- για τα σχέδια της διοίκησης της εταιρείας να απολύσει δύο χιλιάδες άτομα από το προσωπικό του οργανισμού.  
   
Χθες, η ηγεσία του συνδικάτου εργαζομένων στους Βουλγαρικούς Κρατικούς Σιδηρόδρομους είχε συνομιλίες με τον υπουργό Μεταφορών Ιβάιλο Μοσκόφσκι, οι οποίες, ωστόσο, απέβησαν άκαρπες, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο ίδιος ο υπουργός.  
   
Ο κ. Μοσκόφσκι επανέλαβε τη θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης ότι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στους σιδηρόδρομους είναι η μόνη λύση για την επιβίωση του οργανισμού, φέρνοντας ως παράδειγμα αντίστοιχες αναδιαρθρώσεις στους σιδηρόδρομους άλλων ευρωπαϊκών χωρών.  
   
Από την πλευρά του, το συνδικάτο των εργαζομένων καταφέρθηκε εναντίον της διοίκησης της εταιρείας, που προσπάθησε να θέσει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα της απεργίας, υπενθυμίζοντας πως μόνον οι δικαστικές αρχές έχουν την αρμοδιότητα να αποφασίζουν για το θέμα.  
   
Το συνδικάτο κατήγγειλε, επίσης, την απόπειρα της διοίκησης να καταφύγει σε «λουκέτο», αντικαθιστώντας παράνομα, όπως τονίστηκε, διοικητές στους σταθμούς σε απεργία με στελέχη, που δεν έχουν ούτε δικαίωμα ούτε αρμοδιότητα να διαχειρίζονται την κυκλοφορία των τρένων. Με τον τρόπο αυτό, η διοίκηση ουσιαστικά βάζει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των επιβατών των τρένων, τονίζεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση, που δόθηκε αργά χθες το βράδυ στη δημοσιότητα από τους συνδικαλιστές.  
   
Στο μεταξύ, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση, άκαρπες ήταν και οι συνομιλίες των συνδικάτων ΚΝΣΒ και Ποντκρέπα με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ για ένα άλλο θέμα, που έχει εξελιχθεί σε «μήλον της Έριδος» και αφορά τις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ για την πρόθεση της κυβέρνησης ν' αυξήσει νωρίτερα κατά έναν χρόνο (από το 2012) το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης.  
   
Μοναδικό «αποτέλεσμα» της χθεσινής πολύωρης συνάντησης του κ. Μπορίσοφ με τους συνδικαλιστές υπήρξε η απόφαση να συνεδριάσει, σήμερα, το τριμερές Συμβούλιο Συνεργασίας, υπό την προεδρία του Βούλγαρου πρωθυπουργού κι όχι του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού Οικονομικών, τον οποίο κατηγορούν τα συνδικάτα για «ωμή παραβίαση των συμφωνιών για τη σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι το 2020».